ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Του Ν. Κοτζιά


Στις πρωινές ώρες της Πέμπτης, ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας, Jean Leonetti, δήλωσε ότι «οι έλληνες δεν μπορούν να απορρίψουν το σχέδιο διάσωσης και ταυτόχρονα να μείνουν στην Ευρωζώνη». Η δήλωση αυτή ήταν συνοδευτική στη συνέντευξη τύπου των Μέρκελ και Σαρκοζί. Οι τελευταίοι νομίζοντας ότι ζουν ακόμα στην εποχή της αποικιοκρατίας όρισαν πότε θα γίνει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και με ποιο ερώτημα. Έθεσαν ένα δίλλημα που είχε επαναλάβει πριν λίγο καιρό σε συνέντευξή του ο κ. Σημίτης στη Καθημερινή, που καλούσε τη χώρα να υποταχτεί στις απαιτήσεις των Γερμανών, προκειμένου να μην εξέλθει της Ευρωζώνης.
Δεύτερο ερώτημα, αυτό το δίλημμα είχε διατυπωθεί και πρωτύτερα; Ναι! Οι Γερμανοί προανήγγειλαν πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πριν καν υπογραφεί το πρώτο Μνημόνιο. Δεν ήταν άλλη από την ίδια την Α. Μέρκελ που έδειχνε την έξοδο από το Ευρώ στην Ελλάδα, στις αρχές του 2010, όταν, πλέον, ο Γ. Παπανδρέου με ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο (για να μην ξεχνιόμαστε) είχε επιλέξει να κόψει κάθε εναλλακτικό δρόμο και κάθε δρόμο διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα. Τότε, τον Μάρτιο του 2010, η Α. Μέρκελ δήλωνε ότι ή θα πρέπει να υποταχτούν οι έλληνες ή, διαφορετικά, να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Διαφορετικά, αν δεν δείξει «επάρκεια διάθεσης» να κάνει τις αλλαγές που επιτάσσει η Γερμανία, «θα πρέπει να αποβληθεί από την Ευρωζώνη» (Frankfurter Allgemeine στις 18.3.10)! Αυτές οι πρώιμες «προτροπές», ουδέποτε μελετηθήκαν από την κυβέρνηση και τώρα τις βρήκε μπροστά της.
Ερώτημα τρίτο
Ερώτημα τέταρτο: γιατί να συμφωνήσουν αυτές οι δύο πλευρές στην ανάληψη του ρίσκου του δημοψηφίσματος; Διότι αν μεν δεν γινόταν, θα βάθαινε η κρίση της Ελλάδας και θα μπορούσαν να της δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τη ζωή. Αν πάλι γινόταν, που ήταν το κύριο, όλα δείχνουν ότι σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα με το Ναι θα μετατρεπόταν σε ένα νέο είδος γεωοικονομικής αποικίας για δεκαετίες. Αν δε το αποτέλεσμα ήταν Όχι, σε αυτή την περίπτωση πίστευαν ότι είχαν την νομιμότητα να τη βγάλουν από το Ευρώ. Δικαίωμα που δεν προκύπτει από καμιά Συνθήκη της ίδιας της ΕΕ. Που δεν υπάρχει και η επίκλησή του είναι νομική και πολιτική αυθαιρεσία. Η απόρριψη μιας συμφωνίας δεν μπορεί να συνδέεται με την παρουσία ή όχι στη Ευρωζώνη. Αυτό ας το θυμούνται όλοι εκείνοι που δεν έχουν αφήσει τίποτα το καταστροφικό για τη χώρα μέχρι σήμερα που να μην το στήριξαν.
Οι πράξεις τους να απαλλάξουν την χώρα από τον Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργό, απαιτούν την ολοκλήρωση του έργου με την απαλλαγή της χώρας από όλους εκείνους που κυβέρνησαν με αυταρχισμό και αντιλαϊκότητα. Που παρέλαβαν μεγάλο πρόβλημα και το έκαναν καταστροφή.

, γνώριζαν για το δημοψήφισμα οι δύο εταίροι του γαλλογερμανικού άξονα; Ο Σαρκοζί όχι! Ο λόγος που θύμωσε ήταν ότι γνώριζαν οι Γερμανοί και όχι εκείνος. Τι αποδεικνύει ότι οι Γερμανοί γνώριζαν; Η ίδια η ανακοίνωση της καγκελαρίας την Τρίτη το βράδυ σύμφωνα με την οποία «δεν είχε επίσημη ενημέρωση». Δηλαδή, για όποιον έχει πείρα στα διπλωματικά, ότι ναι μεν είχε ενημέρωση, αλλά ήταν άτυπη, όχι μέσω της επίσημης διπλωματικής οδού. Επιπλέον, ως είναι γνωστό, το γερμανικό υπουργείο οικονομικών περνά τη γραμμή του από το περιοδικό «Der Spiegel”. Την τρίτη που μας πέρασε η ηλεκτρονική του σελίδα είχε τον τίτλο «Μπράβο Παπανδρέου»!

Σχόλια