ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Τρία είναι τα υποθετικά σενάρια που έχει εξετάσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που αποτύχει η νέα Κυβέρνηση, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel".
Το «βασικό σενάριο» ξεκινά με την υπόθεση ότι οι συνέπειες δεν θα είναι τόσο αρνητικές. Σύμφωνα με αυτό, μετά τις πρώτες αναταράξεις θα μπορούσε η έξοδος της Ελλάδας να έχει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα στην ευρωζώνη. Το κοινό νόμισμα θα ενισχυόταν. Χωρίς το αδύναμο κρίκο της η αλυσίδα θα γινόταν πιο σταθερή. Το σενάριο αυτό παραδέχεται ότι Ιταλία και Ισπανία θα παρέμεναν αντιμέτωπες με το πρόβλημά τους, αλλά χωρίς την «ελληνική επιβάρυνση» θα ήταν πιο εύκολο να το θέσουν υπό έλεγχο και σε αντίθεση με την Ελλάδα δεν θα χρεοκοπούσαν.
«Τα κακά σενάρια»
Σύμφωνα με το «χειρότερο σενάριο» οι υποθέσεις του ευρώ δεν εξελίσσονται διόλου ευνοϊκά. Ιταλία και Ισπανία μπαίνουν στο στόχαστρο των παγκόσμιων χρηματαγορών και το κόστος χρηματοδότησης του χρέους τους αυξάνεται. Στην περίπτωση αυτή ο μηχανισμός στήριξης (EFSF) θα αναγκαζόταν να τροφοδοτήσει με φρέσκο χρήμα τις χώρες αυτές. Και για να έχει επιτυχία το εν λόγω εγχείρημα θα πρέπει ο μηχανισμός να αναβαθμιστεί το ταχύτερο δυνατόν και να φτάσει χρηματοδοτική του δυνατότητα το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.
Τέλος, στο «χείριστο σενάριο» οι ειδικοί του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο δραματικής υποτίμησης του ελληνικού νομίσματος έναντι του ευρώ. Και μπορεί οι εξαγωγές να γίνονται έτσι φθηνότερες αλλά τα αρνητικά αποτελέσματα θα είναι περισσότερα. Το δημόσιο χρέος που θα παρέμενε σε ευρώ θα αυξανόταν, παρά το «κούρεμα». Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα βυθιζόταν αμέσως και θα σημειώνονταν προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας του ότι οι τράπεζες θα αποκόβονταν από τις αγορές κεφαλαίων. Πολλές επιχειρήσεις θα πτώχευαν, η κατανάλωση θα κατέρρεε και θα όξυνε την κρίση. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε για δεκαετίες να βγει από τον φαύλο αυτόν κύκλο και θα παρέσυρε στη δίνη και άλλες χώρες. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές δεν θεωρούν το τελευταίο αυτό σενάριο το πιθανότερο, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

Σχόλια