ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΠΑΡΟΖΟ - ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ

Ανεβαίνουν αισθητά οι τόνοι στο ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου με την γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο της Κομισιόν να διασταυρώνουν πλέον δημοσίως τα ξίφη τους επί του ζητήματος

Την ώρα που ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρουσίαζε χθες τις προτάσεις της Κομισιόν, από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου η Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μια άκαιρη πρόταση.
"Η κρίση κατέδειξε", είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, "ότι χωρίς μια ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση, θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να διατηρηθεί ένα ενιαίο νόμισμα".
Μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και αμοιβαίος έλεγχος, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας απόρριψης προϋπολογισμών που παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα είναι ο κεντρικός πυρήνας των προτάσεων της Κομισιόν που βρίσκει μάλιστα απόλυτα σύμφωνο και το Βερολίνο. Ικανοποιημένη θα πρέπει να είναι η γερμανική πλευρά και με την πρόταση Ρεν να μπορεί μελλοντικά η Κομισιόν να ζητά την υπαγωγή χωρών σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής αρωγής.
Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα και το κλίμα στο θέμα του ευρωομολόγου. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος που η ιδέα είχε απορριφθεί επί της αρχής από ορισμένες χώρες, χωρίς να έχουν κατατεθεί καν οι σχετικές προτάσεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ‘φωτογράφισε’ την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ που λίγη ώρα πριν την παρουσίαση των προτάσεων Μπαρόζο, τις χαρακτήριζε άκαιρες.
«Για να είμαι ειλικρινής δεν είναι δεοντολογικά σωστό σε μια ΕΕ και χωρίς σεβασμό στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων των θεσμών, να λέει κανείς εκ προοιμίου ότι δεν θα πρέπει να διεξαχθεί μια συζήτηση»,
Η ιδέα «θα βρει το δρόμο της», όπως και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF που είχε συναντήσει επίσης πολλές αντιστάσεις, εκτίμησε ο Μπαρόζο.
Διαφωνίες όμως και στο ρόλο της ΕΚΤ με τον πρόεδρο της Κομισιόν να χαιρετίζει την αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών εκ μέρους της και το Βερολίνο να τονίζει ότι ο βασικός ρόλος της τράπεζας είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών:
«Η ΕΚΤ πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της συνθήκης», είπε ο Μπαρόζο. «Είμαι βέβαιος ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα όχι μόνο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών αλλά και την οικονομική σταθερότητα, κάτι που άλλωστε ήδη κάνει».
Ο Μπαρόζο διατείνεται ότι δεν θέλει να συγκρουστεί με το Βερολίνο και την Α. Μέρκελ, ωστόσο προφανώς, ακριβώς αυτό έκανε.

Πηγή: Deutsche Welle
δήλωσε ο Μπαρόζο, εμφανώς ενοχλημένος.

Σχόλια