Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Η κρίση στην Ευρωζώνη και πιο συγκεκριμένα η πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αποτέλεσε για άλλη μια μέρα την Πέμπτη, κύριο θέμα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης με ρεπορτάζ και πολλά σχόλια.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας New York Times το οποίο με τίτλο «Αδύναμες οικονομίες, αδύναμοι ηγέτες: Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού» επιρρίπτει ευθύνες και στην Ευρώπη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα και εκφράζει κατανόηση για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Να σημειώσουμε ότι, λόγω της διαφοράς ώρας, το σχόλιο των Τάιμς γράφτηκε πριν την αναίρεση του δημοψηφίσματος από μέρους του έλληνα Πρωθυπουργού.
«Δεν είμαστε υποστηρικτές των πολιτικών δημοψηφισμάτων με τις απλοϊκές απαντήσεις του “ναι” ή “όχι” σε περίπλοκα πολιτικά ερωτήματα», γράφει η εφημερίδα «αλλά κατανοούμε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που οδήγησαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να εξαγγείλει ξαφνικά εθνικό δημοψήφισμα το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο επί των όρων της τελευταίας δανειακής σύμβασης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».
Θέτοντας το ελληνικό πρόβλημα στο ευρύτερο πλαίσιο της κρίσης στην Ευρωζώνη η εφημερίδα αναφέρει ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις ταλαιπωρίες που υφίσταται ο μέσος έλληνας πολίτης και όχι στα πλήγματα που θα υποστούν οι καλοστημένοι Ευρωπαίοι τραπεζίτες. Αντί να τιμωρήσουν τους «σπάταλους» θα έπρεπε να σκεφτούν τις συνέπειες της καταδίκης της Ελλάδας σε χρόνια αρνητικής ανάπτυξης, αυξανόμενης ανεργίας και φόρους, με μόνη υπόσχεση ότι σε μια δεκαετία από τώρα, η αναλογία χρέους-ΑΕΠ θα πέσει στα ήδη προβληματικά επίπεδα του 2008-2009», επισημαίνουν οι New York Times.
«Από την πλευρά της η Ελλάδα χρειάζεται να προβεί σε σοβαρές, επίπονες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης και της απαλλαγής της από την απηρχαιωμένη της εργατική νομοθεσία, να προβεί σε αναδιάρθρωση του διογκωμένου δημόσιου τομέα και να πουλήσει την κακοδιοικούμενη δημόσια περιουσία της. Ο κ. Παπανδρέου είχε ήδη αρχίσει να σημειώνει πρόοδο»,
«Η Αθήνα χρειάζεται χώρο να αναπτυχθεί και να κερδίσει» τονίζουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης και ζητούν απ’ την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί «να αναλάβουν και το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την κρίση και τελικά να την επιλύσουν».
Παράλληλα κύριο άρθρο της εφημερίδας Washington Post του συντάκτη Μάικλ Μπέρνμπαουμ με τίτλο «Το ελληνικό σχέδιο για δημοψήφισμα ρίχνει φως στον υποβόσκοντα ευροσκεπτικισμό», δίνει έμφαση στην ανασφάλεια πολλών ευρωπαίων πολιτών για την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα, σε αντιδιαστολή με την ξεκάθαρη εθνική τους ταυτότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως γράφει η εφημερίδα, «οι στόχοι της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί για μεγαλύτερο οικονομικό συντονισμό στην ευρωζώνη» μεταφράζεται από μικρότερες χώρες ως «προσπάθειες της Γερμανίας να θέσει τους δικούς της όρους». Την ίδια στιγμή «οι Γερμανοί ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα με τον ίδιο σκεπτικισμό που οι Έλληνες την δέχονται. Πολλές σφυγμομετρήσεις δείχνουν καχυποψία από μέρους των Γερμανών για την Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, καθώς και τα ανάμεικτα αισθήματα τους για το Ευρώ», σημειώνει η εφημερίδα. Το άρθρο της Washington Post καταλήγει με την επισήμανση ότι «πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν σε μια πόλη όπου τα σημάδια της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου είναι αδύνατο να τα αγνοήσει κανείς, και όπου δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν μια ψήφος θα παράγει ομοφωνία υπέρ μιας δυνατότερης Ευρώπης».
Τέλος, με τίτλο «Ένα καλύτερο Ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης: H λύση για τα οικονομικά προβλήματα της G20 είναι λιγότερο δημόσιο, όχι περισσότερο», σχόλιο της εφημερίδας Washington Times αναλύει το οικονομικό πρόβλημα της Ευρώπης, σε αντιδιαστολή με αντίστοιχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, υπό το πρίσμα της τρέχουσας συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20. «Τα προβλήματα είναι βαθύτερα και περισσότερο δομικά», γράφει η εφημερίδα. «Ο δημόσιος τομέας είναι εξαιρετικά μεγάλος, οι κανονισμοί είναι εξαιρετικά δεσμευτικοί και τα κοινωνικά προγράμματα παραμορφώνουν τα κίνητρα της αγοράς εργασίας. Δεν υπάρχουν γρήγορες οικονομικές ή νομισματικές ρυθμίσεις στα εν λόγω προβλήματα. Αλλά αν η Ευρώπη θέλει να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και αν οι ΗΠΑ θέλουν περισσότερες εργασιακές θέσεις, αυτά είναι τα προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν», καταλήγει η Washington Times.
γράφει η εφημερίδα και σημειώνει: «Είναι ήδη αργά, αλλά ελπίζουμε όχι τόσο αργά ώστε να αποφευχθεί πλήρης κατάρρευση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν την επικείμενη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη και όχι στην αδιάλειπτη λιτότητα».

Σχόλια