ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" FITCH KAI ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Έκπληξη, ανησυχία και αρκετά ερωτηματικά προκάλεσε στους Γερμανούς τραπεζίτες η απόφαση του κ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, με τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τραπεζών (BdB) να εμφανίζεται αρκετά ανήσυχος με τη νέα εξέλιξη. Oπως τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του BdB, Μίκαελ Κέμερ, «αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει καθυστερήσεις και στη χειρότερη των περιπτώσεων μπορεί ακόμη και να παγώσει τους σχεδιασμούς για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Επιπρόσθετα κανείς δεν μας έχει εξηγήσει τι θα συμβεί εάν η απάντηση σε αυτό το δημοψήφισμα είναι αρνητική. Σε καμία περίπτωση η παράταση της αβεβαιότητας δεν συμβάλλει στη σταθεροποίηση της κρίσης».
«Στον αέρα βρίσκεται ξανά ολόκληρο το πακέτο στήριξης και μοιάζει αναπόφευκτη μια σκληρή αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας», σχολίασε ο Μπένιαμιν Σρέντερ, επικεφαλής του τμήματος επιτοκίων της Commerzbank. Παράλληλα θεωρεί σίγουρο ότι «οι κερδοσκοπικές τάσεις θα αυξηθούν και μία αρνητική απάντηση στο δημοψήφισμα θα είναι η αρχή της εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση».
Καθησυχαστική παρουσιάζεται από την πλευρά της η τράπεζα του Αμβούργου HSH Nordbank, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το νέο ελληνικό σοκ θα είναι βραχύβιο, καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης θα συνεχίσουν και ειδικά τώρα πιο αποφασιστικά, τις προσπάθειες εφαρμογής των αποφάσεων της συνόδου κορυφής».
Περισσότερο δραματική είναι η εικόνα που σκιαγραφεί σε χθεσινή έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος «βλέπει» καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα όχι μόνο για την ελληνική οικονομία αλλά για το σύνολο της ευρωζώνης.
«Σε περίπτωση που οι Eλληνες αποφασίσουν να στηρίξουν το “όχι” στο δημοψήφισμα, αυτό δεν θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο αναγκαστικής χρεοκοπίας της Ελλάδας αλλά θα έπληττε την ευρωζώνη στο σύνολό της. Θεωρούμε ότι ένα “ελληνικό όχι” θα είχε τεράστιες χρηματοπιστωτικές συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της». Μάλιστα ο Fitch δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι ένα «όχι» στο δημοψήφισμα, ουσιαστικά θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια «εν δυνάμει έξοδό της Ελλάδας από το ευρώ».
Το εντυπωσιακό είναι ότι με την άποψη τον Fitch συντάσσεται και ο Μάρτιν Βάνσλεμπεν, γενικός διευθυντής του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων, ο οποίος διακρίνει υψηλό ρίσκο στο σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί, κατά τη γνώμη του, «σε μια επικίνδυνη παρτίδα, με απρόβλεπτη έκβαση».

Σχόλια