ΥΦΕΣΗ ΕΩΣ ΤΟ 2015 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η CITI ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Βαθιά και παρατεταμένη ύφεση» έως το 2015, νέα υποβάθμιση σε ‘Selective Default’ και αυξημένες πιθανότητες εξόδου από το ευρώ «βλέπει» για την Ελλάδα η Citi, σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 2011.
Όπως σημειώνει, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιήθηκε με το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, η οποία αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Φεβρουάριο και να προωθήσει έως τότε, με διακομματική συναίνεση, τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου από την Τρόικα.
Ωστόσο, σχολιάζει η Citi, διατηρείται έντονη η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, ενώ εκτιμά ότι οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ παραμένουν αυξημένες. Επιπλέον, εκφράζει την εκτίμηση ότι τα νέα μέτρα λιτότητας (συμπεριλαμβανομένου του PSI με haircut 50%) θα αποδειχθούν ανεπαρκή για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας.
«Πιστεύουμε ότι οι προτεινόμενες δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απίθανο να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Citi. «Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα υποφέρει από βαθιά και παρατεταμένη ύφεση το 2012 και το 2013 και ότι θα παραμείνει σε ύφεση έως το 2015», προσθέτουν.
Διεθνές περιβάλλον
Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, η Citi σχολιάζει ότι το 2012 θα είναι έτος επιβραδυνόμενης ανάπτυξης αλλά και μεγάλων αποκλίσεων. Μάλιστα, προχωρά σε μία ακόμα καθοδική αναθεώρηση (για έκτο διαδοχικό μήνα) των εκτιμήσεών της για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, αναμένει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 2,5% το 2012 (έναντι 3% της προηγούμενης πρόβλεψης), σε σχέση με το +4,2% του 2010 και το +3,0% του 2011. Πρόκειται, όπως σχολιάζει η Citi, για τις πιο απότομες καθοδικές αναθεωρήσεις στις οποίες υποχρεώθηκε να προχωρήσει εδώ και 12 χρόνια (με εξαίρεση την περίοδο 2001/ αρχές 2002 και 2008/ αρχές 2009). Για το 2013 αναμένει μικρή επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,1%.
Σε ό,τι αφορά το βασικό επιτόκιο της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Citi αναμένει μείωση στο 0,5% το 2012, αλλά και μείωση των overnight επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα. Εκτιμά παράλληλα ότι η Μ. Βρετανία πιθανότατα θα επεκτείνει «επιθετικά» τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ γενικότερα αναμένει μια μακρά περίοδο εξαιρετικά χαμηλών ονομαστικών επιτοκίων (και αρνητικών πραγματικών επιτοκίων) στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, η πρώτη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ θα πρέπει να αναμένεται το 2014, στη Μ. Βρετανία το 2015 και στην Ευρωζώνη το… 2016. Μάλιστα, για το πραγματικό ΑΕΠ της ευρωζώνης η Citi εκτιμά ότι δεν θα φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα του α’ τριμήνου του 2008 παρά μόνο το 2016.
Η Κίνα, μέσα σε όλα αυτά, παραμένει σε τροχιά που θα της επιτρέψει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου (σε όρους ονομαστικού ΑΕΠ).

«Μπαράζ» υποβαθμίσεων
Στο μεταξύ, οι αναλυτές της Citi προβλέπουν ένα «μπαράζ» υποβαθμίσεων στις κρατικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις, εντός και εκτός Ευρωζώνης, από το οποίο δεν θα ξεφύγουν ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Γαλλία, ούτε άλλες χώρες που σήμερα διατηρούν την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση ‘ΑΑΑ’.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στα επόμενα 2-3 τρίμηνα, αναμένουν υποβαθμίσεις για τις αξιολογήσεις της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, νέες υποβαθμίσεις αναμένουν για τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Πηγές: Moody΄s, S&P και Citi Investment Research and Analysis / www.capital.gr

Σχόλια