ΣΤΟ 8,2% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Την ώρα που στην Ελλάδα η ύφεση ξεπερνά το  6% και για επενδύσεις μόνο ακούμε αλλά δεν βλέπουμε, στην γειτονική Τουρκία συνεχίζεται με εκρηκτικούς ρυθμούς η ανάπτυξη. Συγκεκριμένα το γ' τρίμηνο του 2011 το ποσοστό ανάπτυξης άγγιξε το 8,2%, σε σχέση με την πολύ κατώτερη πρόβλεψη για ποσοστό 6,6%. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην επέκταση του κατασκευαστικού κλάδου κατά 10,6% και της μεταποίησης κατά 8,9% καθώς και «άλμα» 15,8% στο χρηματοοικονομικό τομέα. Η ιδιωτική κατανάλωση, στην οποία αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση, με τους καταναλωτές να επωφελούνται από το φθηνό δανεισμό, συνέχισε να επεκτείνεται δυναμικά, κατά 7%.
Οι θεαματικές επιδόσεις της Τουρκίας προβληματίζουν έντονα πολλούς οικονομολόγους που αναρωτιούνται εάν η Άγκυρα θα μπορέσει στην πορεία να πετύχει «ήπια προσγείωση» της οικονομίας, υπό το πρίσμα του υπέρογκου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Πέρσι η κεντρική τράπεζα προχώρησε στη μείωση του βασικού επιτοκίου της λίρας για να αποτρέψει τις εισροές «καυτού» πληθωριστικού χρήματος στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα αύξησε το όριο των υποχρεωτικών καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών σε αυτή, για να θέσει υπό έλεγχο την πιστωτική επέκταση.
Ύστερα από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ, ο επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Ερντέμ Μπασκί, έσπευσε να τονίσει πως ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία (το Νοέμβριο «έτρεχε» με τους ταχύτερους ετήσιους ρυθμούς του τελευταίου δεκαοκτάμηνου, κατά 9,5%), και πρόσθεσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Είναι προφανές πως με τα σχόλιά του επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών.
Η δε αντίδραση των αγορών αντικατοπτρίζει αυτούς τους φόβους, με την τουρκική λίρα να καταγράφει χθες απώλεια της τάξης του 1% έναντι του δολαρίου -επεκτείνοντας την πτώση της κατά 17% έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τις αρχές του έτους- και τον τουρκικό δείκτη μετοχών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να κλείνει χαμηλότερα κατά 2,58% στις 52.444,07 μονάδες.

Πηγή στοιχείων: Ημερησία

Σχόλια