ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ...

Mιά νέα συνθήκη για το σύνολο των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα προβλέπει αυτόματες κυρώσεις για τα απείθαρχα δημοσιονομικά κράτη, προτείνουν Γερμανία και Γαλλία με κοινή επιστολή των ηγετών των δύο χωρών, η οποία θα κατατεθεί αύριο Τετάρτη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Xέρμαν Βαν Ρομπάι. Tο γενικό περίγραμμα των θέσεών τους παρουσίασαν χθες οι Νικολά Σαρκοζί και Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.
Ο Γάλλος πρόεδρος γνωστοποίησε ότι οι προτάσεις Βερολίνου - Παρισιού περιλαμβάνουν την τροποποίηση της ευρωπαϊκής συνθήκης, η οποία θα ήταν ιδανικό να εγκριθεί και από τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον Νικολά Σαρκοζί, στόχος είναι η συμφωνία στο σύνολό της να έχει εγκριθεί από τις 17 χώρες της ευρωζώνης έως τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου θα πρέπει να εγκριθούν οι προτάσεις και στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, να συζητηθεί κατά πόσο «θα πρόκειται για μια συμφωνία των 17 ή των 27 χωρών». Η νέα συνθήκη θα αφήνει το περιθώριο να υιοθετηθεί και από όσες χώρες εκτός ευρωζώνης το επιθυμούν.
Η νέα συνθήκη θα προβλέπει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε όποια μέλη δεν τηρούν τον κανόνα του ορίου 3% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς και την επιβολή του «χρυσού κανόνα» για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στις χώρες τις ευρωζώνης, μέτρο που έχει ενταχθεί στο Σύνταγμα κρατών όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Οι αποφάσεις πλέον θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν κατά τη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2012.
Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας υπογράμμισαν ότι με τις προτάσεις τους θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθούν οι ανισορροπίες που οδήγησαν στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση την ευρωζώνη.
Κατά τις δηλώσεις της, η Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της αναγκαιότητας της μηνιαίας συνεδρίασης του Eurogroup για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Επίσης προανήγγειλε την ενεργοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) εντός του 2012. Ειδικότερα η Αγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι «επιζητούνται δομικές αλλαγές, οι οποίες πηγαίνουν πέρα από τις συμφωνίες. Χρειαζόμαστε δεσμευτικά όρια για το χρέος, τα οποία θα μπορούν να επιβεβαιωθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
Σχετικά με τα «ακανθώδη» έως χθες θέματα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων και της έκδοσης ευρωομολόγου, οι Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί εμφανίσθηκαν με κοινές θέσεις σε αυτή τη φάση. Για το ευρωομόλογο δήλωσαν ότι δεν αποτελεί λύση για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και για την ΕΚΤ διαβεβαίωσαν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με όσα έχουν διατυπωθεί για την κεντρική τράπεζα.
Ειδική μνεία έγινε για την Ελλάδα, αναφέροντας ότι αποτελεί μια ειδική περίπτωση, η οποία δεν συγκρίνεται με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ιταλία ή την Ισπανία. Το εθελοντικό «κούρεμα» του χρέους η Α. Μέρκελ το χαρακτήρισε μια ειδική λύση για την Ελλάδα και τόνισε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον η Ευρώπη θα λειτουργεί με βάση τους κανόνες του ΔΝΤ.

Σχόλια