Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Την οριστική αποχώρηση της Βουλγαρίας από το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ.
«Η Βουλγαρία προτείνει η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία να ακυρωθεί κατόπιν αμοιβαίας συναίνεσης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινή σύμφωνη γνώμη γι αυτό, η βουλγαρική πλευρά θα αποχωρήσει μονόπλευρα ύστερα από τη λήξη της 12μηνής προθεσμίας», δήλωσε ο κ. Ντιάνκοφ για την απόφαση της Σόφιας που ελήφθη μετά από δική του σχετική πρόταση.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το 2007 στην Αθήνα, παρουσία των τότε πρωθυπουργών της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ όπως και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ όπως υποστήριξε ο κ. Ντιάνκοφ, δεν υπάρχει τρόπος να επιβληθούν κυρώσεις στη Βουλγαρία.
Όπως εξάλλου ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση Investor.bg, η Σόφια θα καλύψει τις οφειλές της στη διεθνή κατασκευάστρια εταιρεία για τα τρία τελευταία χρόνια με έκδοση ομολόγων αξίας 6,4 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ υποστήριξε από την πλευρά του ότι η Βουλγαρία θα αποχωρήσει από το σχέδιο επειδή οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια