ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

Ορισμένες εκ των κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν αρχίσει και καταστρώνουν εναλλακτικά σχέδια ώστε να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν την κρίση που θα προκύψει αν κάποιες χώρες εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη ή ακόμα και αν διαλυθεί η Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο, ότι οι τράπεζες σκέφτονται πως να “επαναφέρουν στη ζωή” εθνικά νομίσματα που έχουν να τυπωθούν από τον Ιανουάριο του 2002, όπου και τέθηκε σε κυκλοφορία το πρώτο ευρώ.
Στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, ήδη αξιολογούν αν θα χρειαστεί να επαναφέρουν στην κυκλοφορία το εθνικό τους νόμισμα, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές.
Παράλληλα, πολλές κεντρικές τράπεζες χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, έχουν αρχίσει και λαμβάνουν μέτρα προστασίας για μία ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης, όπως αναφέρουν άλλες πήγες. Αρκετές εξ αυτών, περιλαμβανομένης και της Ελβετίας, εξετάζουν πως θα κρατήσουν τις αξίες των εθνικών νομισμάτων τους σταθερές όσον αφορά τις διεθνείς συναλλαγές, εφόσον προκύψει πρόβλημα με το ευρώ.
Στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα και φιλοξενούνται δηλώσεις εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος τονίζει ότι η τράπεζα δεν αναζητά τρόπους αύξησης της ικανότητάς της να εκτυπώνει.
Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal το γεγονός και μόνο ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες εξετάζουν μία πιθανότητα που μέχρι το φθινόπωρο θεωρούταν αδιανόητη, επισημαίνει πόσο ραγδαία έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες».

Σχόλια