ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

Απαισιόδοξα μηνύματα και εκτιμήσεις μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων του PSI, και την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει, ότι όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του χρέους δεν μπορούν να γίνουν εκλογές. Η περίοδος αυτή κρίνεται κρίσιμη για την Κυβέρνηση Παπαδήμου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε  τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να συγκαλέσει το Συμβούλιο Αρχηγών εφόσον χρειασθεί.
Ο κ. Παπαδήμος ξεκινάει σειρά συναντήσεων με τους κ. Σαμαρά, Παπανδρέου και Καρατζαφέρη, που στηρίζουν την κυβέρνησή του, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της κυβέρνησης ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.  Στην Αθήνα δημοσιογραφικές πηγές πιστεύουν, ότι αμέσως μετά από τις συναντήσεις αυτές θα υπάρξει και η τελική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών τις οποίες όμως, από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται, ότι δεν τις θέλει σύντομα ο λαός.
Εν τω μεταξύ, μια έκθεση του ΟΟΣΑ που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη αναφέρει και μεταδίδει λίγη αισιοδοξία ότι ο δείκτης ανταγωνιστικότητας – από την οποία πάσχει η ελληνική οικονομία- δείχνει σημάδια βελτίωσης, καθώς όπως αναφέρει οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να μειώσουν το εργατικό κόστος και να αυξήσουν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρωζώνη την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους.

Όσον αφορά το κόστος εργασίας η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση σε όλη την Ευρωζώνη κατά 2,8%. Δεύτερη με διαφορά είναι η Ιρλανδία με ρυθμό μείωσης στο 1,3%, η Ισπανία 0,7% και η Ολλανδία με 0,6%, ενώ περισσότερες από τις μισές χώρες παρουσιάζουν έστω και οριακή αύξηση. Αλλαγή κλίματος και στην παραγωγικότητα - σημειώνεται στην έκθεση - παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας, με τον σχετικό δείκτη από το -1,3% που ήταν στο τέλος του 2010, να διαμορφώνεται στο 2,4%, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο σχετικό πίνακα. Ακολουθούν η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Πολωνία με ποσοστό 1%.

Σχόλια