Γράφει ο Επιμηθέας
Μετά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής οι απαισιόδοξοι επιβεβαιώνονται. Το αποτέλεσμα της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών διαφαίνεται εξαιρετικά αβέβαιο, δεδομένου ότι οι διαφωνίες είναι τεράστιες και σε ζωτικής σημασίας θέματα.
Το μόνο θέμα στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι η ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας και πειθαρχίας, και η αυτοματοποίηση των κυρώσεων εναντίον των χωρών που δεν τηρούν τους κανόνες.
Ωστόσο, ο γαλλογερμανικός άξονας έθεσε τους εταίρους ενώπιον εκβιαστικών διλλημάτων, προκειμένου να αποσπάσει την απαραίτητη συγκατάθεσή τους σε μια ευρεία αναθεώρηση της Συνθήκης, την οποία δεν θέλει κανένας. Γερμανοί και Γάλλοι προειδοποίησαν ότι εάν δεν αποφασιστεί η ευρεία αναθεώρηση σε επίπεδο «27», τότε θα προχωρήσουν μόνοι οι «17» της ευρωζώνης, μέσω διακυβερνητικής συνεργασίας. Φυσικά δεν έγινε καμία αναφορά για ευρωομόλογο.
Όσο αφορά την Ελλάδα δεν διαφαίνεται τίποτα το θετικό. Ουσιαστικά με μια φράση « … η Ελλάδα είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση ... » ξεμπέρδεψαν με τη χώρα μας οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που έριξαν το ελάχιστο (ειδικό) βάρος τους στην διάσπαση της Ευρώπης.
Και πως θα μπορούσε να πετύχει κάτι περισσότερο η ελληνική πλευρά, όταν η σιωπή της αντιπροσωπείας μας ήταν άκρως εκκωφαντική. Το δια ταύτα είναι ότι τελικώς τίποτα δεν κέρδισε η χώρα από αυτή την Σύνοδο. Τίποτα, ενώ προσδοκούσε πολλά, και αυτό είναι το αποτέλεσμα που αξίζει στη σιωπηρή ελληνική παρουσία με τις μηδενικές διεκδικήσεις.
Και τώρα που η περιβόητη σύνοδος τελείωσε, οι αγορές μας φέρνουν τον λογαριασμό που πρέπει να πληρώσουμε. Συγκκριμένα με έκθεση η Deutsche Bank μας λέει ξεκάθαρα τι πρέπει να περιμένουμε.''Η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αν συμβεί το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 30% και το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει'' .
Η έκθεση της γερμανικής τράπεζας αναλύει και τις πιθανές επιπτώσεις από την έξοδο μας από το ευρώ. Αναφέρει ότι: (α) μεγαλύτερη φτώχεια για τους Έλληνες πολίτες, αφού υπολογίζει πως θα επέλθει μείωση εως και 30% στο ΑΕΠ της χώρας, (β) κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, (γ)μετάδοση τησ κρίσης στα ευρωπαικά περιφερειακά τραπεζικά συστήματα, (δ) Εκτόξευση του κόστους δανεισμού για Ιταλία και Ισπανία και (ε) σημαντική υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Προκαλεί αρκετά ερωτηματικά η τοποθέτηση - πρόβλεψη της της Deutsche Bank, πως μιά πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το Ευρω, θα μπορούσε να προκαλέσει την καταρρεύσει της ευρωζώνης. Εμάς γιατί μας φαίνεται ότι τέτοιου είδους προβλέψεις είναι ευσεβείς πόθοι των γερμανών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου