Ο ΟΙΚΟΣ NOMURA ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΙΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

Ο ιαπωνικός οίκος Nomura εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης. Στην τελευταία του ανάλυση, προβλέπει την πορεία των νομισμάτων κάθε χώρας της Ευρωζώνης σε περίπτωση που το ευρώ διασπαστεί. Σύμφωνα με την ανάλυση σε πέντε χρόνια από σήμερα, εάν η Ευρωζώνη διασπαστεί, τότε το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα είναι στο 0,57 έναντι του δολαρίου, από 1,34 που είναι αυτή την στιγμή. Αντίστοιχα μεγάλη υποτίμηση θα έχουμε στο πορτογαλικό και στο ισπανικό νόμισμα. Η μόνη χώρα που θα δει το νέο νόμισμα της να έχει ανατιμηθεί, θα είναι η Γερμανία, κατά 1,30%.
Συγκεκριμένα ο ιαπωνικός οίκος θεωρώντας τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και σε συνδυασμό με το πληθωριστικό σοκ που θα προκύψει ύστερα από μια ενδεχόμενη διάλυση του ευρώ, το νέο ελληνικό εθνικό νόμισμα θα πρέπει να υποτιμηθεί περίπου κατά 60%, σε ορίζοντα πενταετίας, και να διαμορφωθεί σε ισοτιμία 0,57 δολαρίων κάτι που θα σήμαινε, ότι το νέο ελληνικό νόμισμα, θα ήταν  το πιο φθηνό νόμισμα μεταξύ των 17 της σημερινής ΕΕ.
Από την ανάλυση της Nomura φαίνεται πως και το νέο γερμανικό νόμισμα δε θα ανατιμηθεί άμεσα, όσο πιστεύουν μερικοί αναλυτές, χωρίς αυτό να αποκλείει μια ενδεχόμενη ανατίμηση του στο μέλλον. Έτσι, κατ' αρχή οι γερμανικές εξαγωγές δε θα δεχόταν όσο μεγάλο πλήγμα υπολογίζεται με βάση προηγούμενες δηλώσεις αναλυτών και ιδίως πολιτικών.
Όσον αφορά την Ελλάδα, αν κρατούσε το δίκαιο των ομολόγων της στο ελληνικό θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια σειρά πλεονεκτημάτων της και με σωστή δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική να είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ' ότι τα τελευταία 40 χρόνια μέχρι το 2020, τόσο οικονομικά όσο δημοσιονομικά αλλά και πολιτικά.
Υπενθυμίζεται πως και η Deutsche Bank, αν και εκτιμά πως η Ελλάδα δεν θα εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, συγκαταλέγει όμως το ενδεχόμενο αυτό, σ' έναν από τους σημαντικούς κινδύνους για το 2012.
Τέλος και ο επενδυτικός οίκος Schroders, που διαχειρίζεται περί τα 286 δισ. δολάρια, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, αλλά είναι πιθανότερο να το πράξει σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Πηγές στοιχείων: xrimanews/Ημερησία

Σχόλια