Ζ. ΝT' ΕΣΤΕΝ: H ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ ντ’ Εστέν σε συνέντευξή του στο Reuters, κάλεσε χθες την Ελλάδα, να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου της από το ευρώ.
Ο κ. Ντ’ Εστέν δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει στη Ζώνη του Ευρώ, αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας της έχοντας ένα ισχυρό νόμισμα». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υποστήριξε ότι το «εάν είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσει ένα εθνικό νόμισμα για κάποια περίοδο ή να έχει την ασφάλεια του δυνατού νομίσματος, είναι επιλογή της Ελλάδας».
Οι επισημάνσεις του κ. ντ' Εστέν (που υπήρξε εκ των πρωτεργατών της εισόδου της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ το 1981) έρχονται μια ημέρα μετά τη δήλωση-σοκ του προέδρου της Κομισιόν κ. Μπαρόζο ότι «δεν είναι αδιανόητη μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα, εάν η τελευταία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της». επίσης δεν είναι τυχαίο ότι οι παραπάνω δηλώσειςν συμπίπτουν με την επανεμφάνιση των σεναρίων εξόδου χώρας από το ενιαίο νόμισμα ή και διάσπασης της Ευρωζώνης, παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που αρχίζει σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, προειδοποίησε πως η παραμονή στο ευρώ θα έχει μεγάλο κοινωνικό κόστος. Σύμφωνα με τον κ. Ντ’ Εστέν, εάν η Ελλάδα είχε διατηρήσει  τη δραχμή, αυτή τη στιγμή θα είχε πιθανότατα προχωρήσει σε μία υποτίμηση του νομίσματός της κατά 40 - 50% και συνέχισε λέγοντας, ότι οι Έλληνες δεν θα αποδεχθούν την εσωτερική υποτίμηση κατά 40% που απαιτείται για να ανακτήσει η εγχώρια οικονομία την ανταγωνιστικότητά της.
«Αυτή η προσέγγιση έχει τεράστιο ανθρωπιστικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος» σημείωσε ο ίδιος. Ο κ. ντ' Εστέν, πάντως, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ε.Ε., εντός ή εκτός ευρώ.
Τέλος με αφορμή τις επαφές που έχει αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών με Ευρωπαίους παράγοντες, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας επιτέθηκε στην παρεμβατική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη. την οποία χαρακτήρισε «άκαιρη»

Σχόλια