ΟΛΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ '12

«Είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας, είτε θα αποχωρήσουμε από το ευρώ γυρνώντας δεκαετίες πίσω», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος, μιλώντας στη σημερινή εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Σύμφωνα με τον κ. Β. Ράπανο, το πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι καθοριστικό, καθώς θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα αποχωρήσει από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα με αποτέλεσμα, εάν συμβεί το δεύτερο, να γυρίσει 20-25 χρόνια πίσω.
Εδώ και δυο χρόνια η Ελλάδα παίρνει παρατάσεις χρεοκοπίας, από δίμηνο σε δίμηνο. Αυτή τη φορά η “υπόσχεση” είναι πως η χώρα θα πάρει ανάσα για χρόνια, ωστόσο το δάνειο-ανάσα συνδέεται με μια σειρά από μέτρα, αλλά και τη διαδικασία του “κουρέματος” του χρέους που είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Στόχος το δάνειο των 89 δισεκατομμυρίων ευρώ με βάση τη συμφωνία για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
Η διαδικασία του PSI ωστόσο προχωράει με εμπόδια και ήδη το ΔΝΤ μιλά για νέα αποτυχία. Συνιστώντας είτε μεγαλύτερο “κούρεμα' είτε περισσότερα χρήματα από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Το μεγαλύτερο “κούρεμα” ωστόσο θεωρείται απαράδεκτο απ' τους ιδιώτες δανειστές και ισούται χρεοκοπίας, ενώ και ο μεγαλύτερος δανεισμός από τις ευρωπαϊκές χώρες-εταίρους μας πρέπει αυτή τη στιγμή να θεωρείται έως απίθανος.
Ουσιαστικά όλα κρίνονται απ' το τι θα συμβεί στο εσωτερικό. Από τα μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα, με την παρούσα κυβέρνηση.
Μέτρα που είτε ήδη έχουν αποτύχει, είτε δεν εφαρμόστηκαν και οδήγησαν έναν ακόμη προϋπολογισμό εκτός στόχου πριν καν εφαρμοστεί.
Πάνω από 7 δισ. πρέπει να βρεθούν για να κλείσει η μαύρη τρύπα και όλα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν απ' τη μεταβατική κυβέρνηση που διακρίνεται μόνο για την πολυφωνία της μέχρι στιγμής.
Λιγότερες από δύο βδομάδες μένους έως ότου η τρόικα καταφτάσει για τον έλεγχο που θα κρίνει την εκταμίευση των χρημάτων των εταίρων και του ΔΝΤ, των 89 δισ. από τα οποία η χώρα είναι άμεσα εξαρτημένη για να μην κηρύξει στάση πληρωμών, για να μην χρεοκοπήσει.
80 ημέρες απομένουν ως την πιο κρίσιμη ημερομηνία των τελευταίων μηνών. Μεγάλος μέρος του δανείου των 89 δισ. θα πρέπει να έχει επιτύχει η Ελλάδα να τα εκταμιεύσει (τηρώντας όλα τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις) ως τις 20 Μαρτίου οπότε και λήγουν ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ.
Αυτά ενόσω (προς το παρόν τουλάχιστον) τα κόμματα ασχολούνται με το πότε θα γίνουν οι εκλογές, είτε με τη διαδοχή.

Πηγές: NewsIt.gr / express.gr

Σχόλια