ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΜΟΙΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2012 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"

Δύο βασικά θέματα σχολιάζονται στο σημερινό γερμανικό τύπο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της Deutsche Welle. Συγκεκριμένα στην επισφαλή θέση του Λ. Παπαδήμου λόγω της στάσης των πολιτικών της Ελλάδας και στις εικασίες για μεγαλύτερες ζημίες των πιστωτών της Αθήνας από ένα μεγαλύτερο κούρεμα στο.
Mε αυτό τον τίτλο «Η μοιραία χρονιά για τους Έλληνες» η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt επιγράφει εκτενές ρεπορτάζ της. To άρθρο ξεκινά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και τις προτροπές του να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε μια καταστροφική, ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Ειδική αναφορά γίνεται  στα προνόμια των Ελλήνων βουλευτών και στις περικοπές που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα, καθώς και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα ήταν μια κόλαση. Η Handeslblatt επισημαίνει ότι ο κ. Παπαδήμος αποτελεί κίνδυνο για τους επαγγελματίες πολιτικούς .
«Αυτό το σενάριο τρόμου θα πρέπει ο πρωθυπουργός να το εμποδίσει. Δεν είναι πάντως σίγουρο εάν θα τα καταφέρει. Διότι ο Παπαδήμος, ο οποίος διαδέχθηκε τον αποχωρήσαντα Γιώργο Παπανδρέου, θα είναι ακόμα τρεις μήνες στο αξίωμα αυτό. Οι επαγγελματίες πολιτικοί θα προτιμούσαν να μην τον έχουν καν αφήσει να μπει στην κυβέρνηση.

Για αυτούς είναι ένας κίνδυνος. Διότι εάν καταφέρει ένας μη επαγγελματίας πολιτικός να διαχειριστεί την κρίση, τότε τα πολιτικά κόμματα θα φαίνονταν στα μάτια των ψηφοφόρων ακόμα πιο ανίκανα».
Στο ίδιο θέμα και με παρόμοιο τρόπο αναφέρεται η εφημερίδα Kleine Zeitung χρησιμοποιώντας και αυτή τον τίτλο «Η μοιραία χρονιά για τους Έλληνες», ενώ η Tagesspiegel του Βερολίνου επισημαίνει οτι «Ξεκινάει μια πολύ δύσκολη χρονιά».
Η Financial Times Deutschland αναφέρεται στο ενδεχόμενο να οξυνθεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη ήδη στις αρχές του χρόνου επειδή η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες να παραιτηθούν από μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών τους. Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Οι πιστωτές της Αθήνας απειλούνται με ακόμα μεγαλύτερες ζημίες».
"Οι αγορές της Ευρώπης, οι οποίες έχουν πληγεί ούτως ή άλλως από την κρίση απειλούνται με νέο χτύπημα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν 200 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, να παραιτηθούν επιπλέον από τις απαιτήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ. Συζητείται το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να φθάσει στο 75% και μια συμφωνία είναι πιθανή μέσα στο Ιανουάριο. Μέχρι τώρα συμφωνήθηκαν 50% ή 100 δις με στόχο το δημόσιο χρέος από 160% που είναι σήμερα να φθάσει στο 120% μέχρι το 2020".
Και η Financial Times Deutschland συνεχίζει: «Εάν συμβεί αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος η οικονομική κρίση να οξυνθεί στην αρχή του χρόνου. Μπορεί η Ελλάδα στις αγορές να θεωρείται ότι στην πραγματικότητα έχει πτωχεύσει και πολλές τράπεζες να έχουν απαλλαγεί από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ωστόσο η αβεβαιότητα για το ύψος του κουρέματος, θα αύξανε ακόμα μια φορά τη νευρικότητα στις αγορές. Αυτές είναι πολύ δυσοίωνες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η καινούργια χρονιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο τρίμηνο είναι εξαιρετικά αποφασιστικό για το εάν η ευρωζώνη θα παραμείνει στη σημερινή της μορφή ή εάν θα διαλυθεί με απρόβλεπτες συνέπειες».

Πηγή στοιχείων: Deutsche Welle

Σχόλια