Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΗΜΕΡΑ: ΣΥΣΣΙΤΙΑ, ΑΣΤΕΓΟΙ, ΑΝΕΡΓΙΑ

Δεν αφήνουμε τους Γερμανούς να «ησυχάσουν». Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την πληθώρα δημοσιευμάτων και σήμερα στο γερμανικό τύπο που αφορούν τις αποφάσεις των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται πως δείχνουν στον περιορισμό του δημόσιου τομέα.
«Δεν μπορεί να σωθεί» είναι ο τίτλος ενός εκτενούς σχολίου στην Süddeutsche Zeitung της Κριστιάνε Σλέτσερ, η οποία ξεκινάει το άρθρο με τη λέξη δικαιοσύνη και το δίκαιο το οποίο θα πρέπει να έχει την ίδια ισχύ για πλούσιους και φτωχούς. Περιγράφει την σημερινή κατάσταση των Ελλήνων, οι οποίοι βιώνουν σήμερα πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως το να προσφεύγουν σε συσσίτια ή ακόμα και να κοιμούνται στα πάρκα, ενώ η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%. Οι Έλληνες έχουν το αίσθημα πως αυτό που συμβαίνει δεν είναι δίκαιο, σημειώνει η αρθρογράφος και το άρθρο καταλήγει:
«Στο πλούσιο τμήμα της Ευρώπης επικρατεί επίσης ένα αίσθημα αδικίας. Για παράδειγμα στη Γερμανία διερωτώνται γιατί πρέπει ακόμα να στηρίζουμε την Αθήνα. Εάν οι Έλληνες είχαν βάλει μεγαλύτερη τάξη στα οικονομικά τους δεν θα αντιμετώπιζαν τώρα αυτές τις τεράστιες δυσκολίες. Ακόμα και αυτή η δυσθυμία όμως είναι δικαιολογημένη. Παραβλέπεται πάντως το γεγονός ότι η νομισματική ένωση δεν είναι μια ένωση ισότιμων εταίρων. Υπεύθυνη για τα ελληνικά χρέη δεν ήταν μόνο τα έξοδα στον δημόσιο τομέα αλλά και ένα άκρατος καταναλωτισμός. Και από αυτόν επωφελήθηκε η BMW και η Bosch. Και για να μην το ξεχνάμε είναι και αυτό ένα θέμα δικαιοσύνης».
Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος κινείται το σχόλιο της Welt: «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο γκρεμό και λίγο πριν από την πτώση. Πόσο πριν δεν είναι σαφές αλλά οι ειδικοί μιλούν πλέον στο...και πέντε. Οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν οικονομίες και κυρίως στην γκρίνια, να σφίξουν το ζωνάρι, να σφίξουν τα δόντια και να κάνουν αυτό που τους λέει η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Και οι δυο όμως έχουν χάσει την υπομονή τους και περιμένουν ανταλλάγματα αλλιώς κάτι θα συμβεί».
H Frankfurter Allgemeine Zeitung στην κεντρική της σελίδα περιγράφει την καθημερινότητα στην Αθήνα επιγράφοντας το ρεπορτάζ «Μια πόλη που βυθίζεται» και σημειώνει «Κομμουνιστές, αναρχικοί, φασίστες ή συνδικαλιστές: στην ελληνική πρωτεύουσα πολλά πάνε στραβά, αυτό όμως που πάει καλά είναι οι πορείες».
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επιγράφει άρθρο της με τον τίτλο «Η Ευρώπη περιμένει την επιτυχία» και σημειώνει: «Στις διαπραγματεύσεις που διαρκούν εδώ και μήνες για το ελληνικό χρέος έχει σημειωθεί πραγματικά πρόοδος. Η καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί πιθανό πως οι νέες διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι την Πέμπτη το βράδυ. Χωρίς μια νέα βοήθεια η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε μέχρι το τέλος Μαρτίου».

DW

Σχόλια