ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ...

Σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αφού εξέφρασε την κατανόησή του για τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνούν οι Έλληνες πολίτες ανέφερε με μεγάλη δόση ειλικρίνειας ότι σήμερα η ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για ενδεχόμενη αποτυχία του ελληνικού προγράμματος.
Ελπίζω να διαβάσουν προσεκτικά, τα όσα λέει ο κ. Β. Σόιμπλε οι έλληνες πολίτες για να καταλάβουν το λόγο που η κυβέρνηση Παπαδήμου βιαζόταν να ψηφιστούν τα νέα μέτρα από την Ελληνική Βουλή. Μόνο για την Ελλάδα δεν ήταν τα νέα μέτρα…
Ο γερμανός υπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν βλέπει εναλλακτικές επιλογές ως προς το νέο πακέτο περικοπών κάνοντας συγχρόνως έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις κομματικές διαμάχες και να αποδεχθεί τη βοήθεια που της προσφέρει η ΕΕ. Ο κατώτατος μισθός ήταν μέχρι πρότινος πάνω από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης, ζητούμενο τώρα να γίνει και πάλι η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, όπως είπε. Υπογράμμισε ότι η ΕΕ προσφέρει στην Ελλάδα κάθε μορφή συμβουλών και στήριξης, κάτι που όμως, όπως εκτίμησε, εκλαμβάνεται συχνά στην Αθήνα ως κηδεμονία.
«Το σεβόμαστε αυτό, αλλά αν δεν τα καταφέρνουν μόνοι επειδή ενδεχομένως η πολιτική τάξη έχει δυσκολίες να αναγνωριστεί ως δίκαιη, τότε θα ήταν προτιμότερο να αποδεχθούν μεγαλύτερη στήριξη εκ μέρους της ΕΕ», τόνισε ο Β. Σόιμπλε για να προσθέσει ότι «το κάνουμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον υπ. Οικονομικών της Γερμανίας,   τι θα συμβεί εάν αποτύχουν οι προσπάθειες διάσωσης, είπε χαρακτηριστικά: «Τότε θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ότι πριν από δυο χρόνια». Επανέλαβε όμως ότι η νομισματική ένωση κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει την Ελλάδα. «Εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση –η Κομισιόν και όλα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να ανακάμψει οικονομικά».

Σχόλια