ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ: ΨΗΦΙΣΑΝ ΥΠΕΡ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μια σειρά από δημοσιεύματα αναπαράγει σήμερα στην ιστοσελίδα της η Deutsche Welle, σχετικά με την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας από τη γερμανική Βουλή.
Με αρκετή δόση ειρωνείας προσεγγίζει το θέμα η Süddeutsche Zeitung, η οποία διαπιστώνει: «Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ορθά πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν περιπέτεια με αβέβαιη έκβαση. Οι Γερμανοί πάνω από όλα θα πρέπει να θέλουν να βοηθήσουν, όχι τους Έλληνες αλλά τους εαυτούς τους. Τα δάνεια δεν εξασφαλίζουν μια παραδεισένια ζωή στους Έλληνες κάτω από φοινικόδεντρα. Στόχο έχουν να εξασφαλίσουν την ευρωζώνη και μαζί τις αποταμιεύσεις των Γερμανών».
Με αρκετή σκωπτική διάθεση και η οικονομική εφημερίδα Handeslblatt αναφέρει: «Στην ερώτηση για το εάν έχει σημασία ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας, η καγκελάριος απάντησε με πολύ πάθος. Θα έκανε όμως πολύ καλό στην αξιοπιστία των ευρωσωτήρων, εάν τις σκέψεις τους για ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης τις μοιράζονταν ανοιχτά με τους βουλευτές και τους πολίτες».
Παρόμοια η στάση της Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία παρατηρεί: «Ο αγώνας για το ευρώ μοιάζει όλο και περισσότερο με πόλεμο που διεξάγεται σε δύο μέτωπα με άγνωστη διάρκεια και τον διπλό κίνδυνο κατάρρευσης. Πόσο θα αντέξουν ακόμα κράτη όπως η Ελλάδα με μια μη πραγματοποιήσιμη μεταρρυθμιστική πολιτική, η οποία δεν έχει καν ξεκινήσει; Και πόσο ακόμα οι φορολογούμενοι των χωρών που χρηματοδοτούν τα οικονομικά πειράματα θα θέλουν και θα μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν;».
Τέλος η Welt του Βερολίνου σημειώει ότι «... όλο και περισσότεροι βουλευτές διαισθάνονται ό,τι κάτι δεν πάει καλά …» και σημειώνει: «Αυτή είναι πολιτική σχιζοφρένεια. Ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός Χανς Πέτερ Φρίντριχ είναι πεπεισμένος για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σαν ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών όμως υπερψηφίζει στο κοινοβούλιο το δεύτερο πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα. Μια παρόμοια διχασμένη προσωπικότητα προβάλλουν πολλοί Γερμανοί πολιτικοί που βρίσκονται στην κυβέρνηση. Με τυμπανοκρουσίες ευλογούν όλο και μεγαλύτερα πακέτα εγγυήσεων, τα οποία επωμίζονται οι Γερμανοί φορολογούμενοι. Παράλληλα όμως όλο και περισσότεροι βουλευτές διαισθάνονται ό,τι κάτι δεν πάει καλά».
Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί σχόλιο του Στέφανου Μάνου με τον τίτλο «εάν ήμουν Γερμανός θα βοηθούσα την Ελλάδα για χάρη των φτωχότερων» και σημειώνει πως «…θα βοηθούσα ώστε να μην απομονωθεί η Γερμανία από την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Το λάθος να αφουγκράζεσαι τις σειρήνες του λαϊκισμού δεν είναι αποκλειστικά αδυναμία των Ελλήνων. Κάθε βοήθεια θα πρέπει να συμβάλλει ώστε στην Ελλάδα να υπάρξουν θεσμοί που θα περιορίσουν ή θα υπερνικήσουν τις συνέπειες του λαϊκισμού».
DW

Σχόλια