ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ

Την ώρα που οι επίσημοι αξιωματούχοι (σε Ελλάδα και εξωτερικό) τονίζουν από το πρωί ότι η συμφωνία του Eurogroup είναι το πρώτα βήμα για την λύση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, οι οικονομικοί αναλυτές δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία τους.
Οι οικονομικοί αναλυτές από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε το πακέτο οικονομική στήριξης της Ελλάδας, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το αν η συμφωνία θα μπορεί να γλιτώσει την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη από τα χειρότερα. Την άποψη τους φαίνονται να ενστερνίζονται και τα χρηματιστήρια, μιας και τα περισσότερα είναι στο «κόκκινο».
Από την Wall Street Journal, ο Μάρκ Γκράντ σχολιάζει πως οι προβλέψεις για την Ελλάδα θα πέσουν πάλι έξω. «Η συμφωνία που βγήκε από το Eurogroup είναι γεμάτη ψέματα και απάτες. Οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί δεν υπάρχει περίπτωση να τηρηθούν
«Το ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεωκοπίας δεν μπορεί να αποκλειστεί» αναφέρει στο σχόλιο της η Barclays Capital, η οποία τονίζει πως παραμένουν πολλά εμπόδια. Η Barclays θεωρεί πως αν δεν υπάρξει μεγάλο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών δανειστών στο PSI, είναι πολύ πιθανό να προκύψει ένα πιστωτικό γεγονός.
Το πιστωτικό γεγονός αφήνει ανοιχτό και η Goldman Sachs, η οποία αμφισβητεί τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.
Η Deutsche Bank, αν και χαιρετίζει τη συμφωνία ως μια καλή είδηση, εκφράζει ερωτηματικά για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες το μεσοδιάστημα της ολοκλήρωσης του PSI, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί το ELA για να τις χρηματοδοτήσει.
Η ING αναγνωρίζει ότι η σημερινή συμφωνία εξασφαλίζει στην Ελλάδα το χρόνο που χρειάζεται για κάποιους μήνες, αλλά δεν περιμένει αυτό το αίσθημα ανακούφισης να κρατήσει για πολύ.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκούρια, δήλωσε πως η συμφωνία επετεύχθη με δύο χρόνια καθυστέρηση, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται «τοίχος προστασίας ύψους 1 τρισ. δολαρίων» ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση. Μάλιστα εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ.

http://www.reporter.gr

Σχόλια