ΤΙΝΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Λίγες μόνο ημέρες μετά την -κατά Λ. Παπαδήμο- "ιστορική συμφωνία" των Bρυξελλών, κι ενώ το PSI βρίσκεται σε εξέλιξη, η συνταγή του μνημονίου βρίσκεται, κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς οι επίσημες αναλύσεις δείχνουν ότι η ύφεση θα βαθύνει περισσότερο απ΄ ότι προβλεπόταν. Ακριβέστερα, "βουτιά" για την ελληνική οικονομία το 2012 προβλέπει η Κομισιόν σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και ΕΕ.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ύφεση 4,4%, έπειτα από ύφεση 6,8% το 2011, και αποπληθωρισμό 0,5% στην Ελλάδα για το 2012.
Ωστόσο, αρχικά η Κομισιόν έκανε λόγο για ύφεση 2,8% αλλά τώρα προβλέπει ύφεση 4,4%, μια διαφορά που ξεπερνά το 50%...
Παράλληλα, σημειώνει πως φέτος η ύφεση θα είναι μεν χαμηλότερη σε σχέση με ότι είχε αρχικά προβλεφθεί το φθινόπωρο του 2001 αλλά θα χαρακτηριστεί από κινδύνους, με βασικές πτυχές την "πολύ χαμηλή" εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρηματιών.
Το εν λόγω ποσοστό του αποπληθωρισμού οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης, λόγω της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Η Επιτροπή αναφέρει ότι η αγορά εργασίας διέρχεται μια επώδυνη περίοδο προσαρμογής και εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2012. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί κατά 22% και το κόστος εργασίας θα μειωθεί, κατά μέσο όρο, κατά 15% την επόμενη τριετία.
Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κατώτατων μισθών, η οποία θα έχει επιπτώσεις συνολικά στους μισθούς, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και των ανειδίκευτων εργαζομένων, αναμένεται ωστόσο να σταθεί εμπόδιο στην εσωτερική ζήτηση η οποία βραχυπρόθεσμα θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση, τονίζει η Επιτροπή. Πάντως, μεσοπρόθεσμα η Επιτροπή θεωρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την απασχόληση.
Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν προβλέπει πως εκτός από τη μειωμένη εξωτερική ζήτηση, μείωση θα παρατηρηθεί και στην εσωτερική ζήτηση, λόγω της αναμενόμενης επιτάχυνσης στη "διόρθωση" της αγοράς εργασίας, με τις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Ακόμα όσον αφορά τις εξαγωγές, αυτές θα είναι λιγότερο δυναμικές από ότι την προηγούμενη τριετία, παρά τις μειώσεις στο κόστος εργασίας στις ελληνικές επιχειρήσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

news247.gr

Σχόλια