DER SPIEGEL: ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Schluss mit der Rettungsfarce». Με αυτό τον τίτλο που στα απλά ελληνικά σημαίνει «Τέλος στη φαρσοκωμωδία» το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί, στην ηλεκτρονική του έκδοση της Τρίτης ένα άρθρο που κυριαρχούν τίτλοι όπως «η ώρα της αλήθειας» και «το μεγάλο πόκερ γύρω από την Αθήνα».
Το γερμανικό περιοδικό θέτει το ερώτημα τι είδους πακέτο διάσωσης οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας, διόγκωση του χρέους και απομόνωση της χώρας και του τραπεζικού της συστήματος από τις αγορές «χωρίς να δίνει την παραμικρή ένδειξη πως κάτι μπορεί να βελτιωθεί».
Ένα άρθρο καταπέλτης κατά των Ευρωπαίων ηγετών που ακόμα προσπαθούν να σώσουν την Ελλάδα αντί να παραδεχθούν την αποτυχία τους και να αφήσουν τη χώρα να χρεοκοπήσει, ή να της χορηγήσουν ένα "σχέδιο Μάρσαλ".
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει χαρακτηριστικά πως είτε με τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την Ελλάδα, είτε με την τοποθέτηση ενός υπέρ Επιτρόπου αρμόδιου για τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας μας, ο παραλογισμός των Ευρωπαίων για το μέλλον της Ελλάδας έχει αυξηθεί. «Δυο χρόνια μετά το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, η κατάσταση στη χώρα είναι χειρότερη από πριν. Το χρέος αυξάνει διαρκώς, η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί. Κάτι πρέπει να έχει πάει στραβά με αυτή τη διάσωση» γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό Der Spiegel.
Το νέο πακέτο, θεωρεί ο σχολιαστής, απλά θα αναβάλει τα προβλήματα και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες. «Ήρθε η ώρα για μία πολιτική ομολογία: Η πρακτική "μαστίγιο και καρότο απέτυχε, δεν έχει εφαρμογή η ιδέα πως η χώρα μπορεί να ελευθερωθεί από το βάρος του χρέους της με σκληρά προγράμματα λιτότητας και υπό όρους πακέτα βοήθειας» υποστηρίζει.
Το περιοδικό υποστηρίζει πως μετά από διαρκή τελεσίγραφα εκ μέρους των ηγετών της ευρωζώνης και μετά από συνεχή παράλογα μέτρα λιτότητας και την κωλυσιεργία που παρατηρείται για την επίτευξη συμφωνίας για το PSI, γίνεται περισσότερο κι από φανερό πως τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν πρόκειται να σώσουν τη χώρα. Απλώς καθυστερούν την πτώχευση και επιβάλουν στους Έλληνες πολίτες νέα δυσβάσταχτα μέτρα.
Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό η πιο τίμια λύση για όλους θα ήταν μια επίσημη χρεοκοπία, γράφοντας παράλληλα πως η Μέρκελ κατάφερε να μετατρέψει ένα ολόκληρο έθνος σε εχθρό της Γερμανίας χωρίς τελικά να αποκομίσει τίποτα.
«Θα ήταν μια κίνηση εξαιρετικά επικίνδυνη για όλη την Ευρώπη καθώς ουδείς γνωρίζει τις συνέπειες που θα είχε η ελληνική χρεοκοπία για άλλα κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία. Αντί όλων αυτών, ο αρθρογράφος προτείνει την «πιο έντιμη λύση της χρεοκοπίας, δηλαδή ενός γενικού "κουρέματος" στο οποίο θα συμμετέχουν και η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές χώρες».
Αυτό θα είχε μεν ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωζώνη, και μεγαλύτερο κόστος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά εάν συνδυαζόταν με μία «πραγματική ευκαιρία ανάπτυξης, με ένα είδος "σχεδίου Μάρσαλ"» καταλήγει το άρθρο, «θα ήταν τότε ένα πακέτο διάσωσης που αξίζει το όνομά του».

Σχόλια