ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP

Και ευθεία παρέμβαση όχι μόνο στη λήψη μέτρων, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επιχειρούν μέσω «πληροφοριών» οι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης: Θα δώσουν τα χρήματα της νέας δανειακής σύμβασης μετά τις εκλογές, είναι το δίλημμα που θέτουν, πάνω στο οποίο θα στηθεί η προεκλογική αναμέτρηση, ώστε το αποτέλεσμά της να προδικάζει κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το σύνολο των δεσμεύσεων.
Παρά τη γραπτή δέσμευση των δύο πολιτικών αρχηγών κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά ότι θα υλοποιήσουν και μετά τις εκλογές τις δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης, οι πιέσεις συνεχώς κλιμακώνονται. Με πληροφορίες που διοχετεύουν οι αξιωματούχοι του Eurogroup στο Reuters, αλλά και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου, δημιουργείται η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ότι μπορεί και να μην εγκρίνουν τη συμφωνία, γιατί θέλουν να μας βγάλουν από την ευρωζώνη. Κατά τις τελευταίες ώρες, το «σενάριο» διαφοροποιήθηκε και περιλαμβάνει την πληροφορία, ότι τα χρήματα του δεύτερου πακέτου στήριξης, θα δοθούν μετά τις εκλογές...
Σύμφωνα με το Reuters, σήμερα, ανώνυμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να εξετάζουν τρόπους να καθυστερήσει μέρος ή και το σύνολο του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδας, μέχρι τη διενέργεια εκλογών, προκειμένου να πιέσουν και για τις εσωτερικές εξελίξεις, αποφεύγοντας παράλληλα μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας! Σε αυτή την περίπτωση, το προεκλογικό δίλημμα θα είναι, εάν η Ελλάδα θα έχει την επομένη χρήματα για μισθούς ή όχι και με αυτό θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες οι Έλληνες ψηφοφόροι.
είπε στο Reuters αξιωματούχος με γνώση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το απόγευμα της Τετάρτης.
«Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο»,
Σύμφωνα με άλλους πολιτικούς αναλυτές, οι εντεινόμενες πιέσεις μπορεί να αποτελούν και «σκηνικό» για την απορρόφηση των κραδασμών που δημιουργεί στους αρχηγούς των δύο ελληνικών κομμάτων η γραπτή αποδοχή των δεσμεύσεων προς την τρόικα- παρά τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων τους- ώστε να εμφανιστεί ως αναγκαία αντίδραση σε σχεδιαζόμενη «εκπαραθύρωση» της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση της μέχρι χθες υφυπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχολιάζοντας την αναβολή του Εurogroup και τις προφάσεις των Ευρωπαίων πολιτικών κατά της Ελλάδος, παρά τη θετική ψήφο της Βουλής στο νέο μνημόνιο: «Είμαστε πια στα όρια μιας ευθείας πολιτικής παρέμβασης στα ζητήματα της χώρας. Χθες ξεπεράστηκε και το τελευταίο αυτό όριο».

eklogika.gr

Σχόλια