ΔΥΣΠΙΣΤΟΙ ΟΙ FINANCIAL TIMES ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΙΘΑΝΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η πιθανή αυριανή συμφωνία του Eurogroup σχετικά με την νέα δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα, φαίνεται ότι δεν λύνει ουσιαστικά προβλήματα, ενώ παραμένει το ενδεχόμενο η χώρα μας να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών και, ίσως, έξοδο από το ευρώ.
Τα παραπάνω δεν τα λέμε εμείς, ούτε κάποιος «αντιμνημονιακός» εχθρός της Ελλάδος, αλλά η έγκριτη οικονομική εφημερίδα των Financial Times. Το άρθρο βασίζεται κατά κύριο λόγο στις εκτιμήσεις για την πορεία του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα το άρθρο κάνει αναφορά στην συμφωνία του νέου πακέτου και PSI, η οποία προβλέπει υποχώρηση του συντελεστή χρέους από το 163% του ΑΕΠ στο 154%, εξαιτίας του haircut των ιδιωτών πιστωτών, που υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ περίπου. Ωστόσο, τουλάχιστον 90 δισ. ευρώ θα εισέλθουν μέσω νέων επίσημων δανείων και θα περιορίσουν την πτώση του συντελεστή. Επιπλέον, θεωρείται απίθανο να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις το 2020 το χρέος θα βρίσκεται το 129% του ΑΕΠ.
Ως βασική συνέπεια της συμφωνίας θα αυξηθεί περαιτέρω το άνοιγμα του δημοσίου τομέα στο ελληνικό χρέος, ενώ θα μειωθεί στο ελάχιστο η ιδιωτική έκθεση. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Χρεοκοπία ή όχι.
Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν χρεοκοπήσει, τον «λογαριασμό» για την εξυπηρέτηση του χρέους θα αναλάβουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Αν χρεοκοπήσει όμως, τμήμα του βάρους ή και όλο το βάρος θα επωμισθούν οι φορολογούμενοι των κρατών μελών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, οδηγώντας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε ''κοινωνικοποίηση'' του ελληνικού χρέους.
Το άρθρο τονίζει ότι ο ολοένα μεγαλύτερος αριθμός διασφαλίσεων που ζητούν οι πιστώτριες χώρες είναι τουλάχιστον κατανοητός, αφού αυτές αναλαμβάνουν ουσιαστικά όλο το ρίσκο και είναι λογικό να θέλουν να έχουν την πρώτη λέξη στα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας από εδώ και στο εξής.
Αυτά τα «ολίγα» σε αυτούς που θα βγουν αύριο περιχαρείς να μας ανακοινώσουν ότι για μία ακόμη φορά η Ελλάδα σώθηκε και δεν χρεοκόπησε. Και κάτι ακόμα... όσοι διαβάζουν τους Financial Times γνωρίζουν, καλά ότι σπάνια πέφτουν έξω...

FT

Σχόλια