ΣΤΟ 85.5% ΤΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί (08:00 ακριβώς) από υπουργείο Οικονομικών και επίσημα, σε άπταιστα αγγλικά η ανακοίνωση, το ποσοστό συμμετοχής στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων υπό το ελληνικό δίκαιο, έφτασε το 95,7% εφόσον ενεργοποιηθούν τα ασφαλίστρων κινδύνου (CACs). Το εθελοντικό «κούρεμα» των ομολόγων που είχαν στη διάθεσή τους οι ιδιώτες πιστωτές πλησίασε στα 85,5%.
Τα 177 δισ. ευρώ ομόλογα που κουρεύτηκαν ανήκουν στο ελληνικό δίκαιο, δηλαδή ποσοστό 85,8% και το 69% ανήκει σε ξένο δίκαιο. Παράλληλα, δόθηκε παράταση έως τις 23 Μαρτίου για τη συμμετοχή κατόχων ομολόγων διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών, το 5,3% των ομολογιούχων που συμμετείχε στη διαδικασία, ψήφισε αρνητικά στις προτεινόμενες τροποποιήσεις.
Όλα τα ξένα ΜΜΕ μιλούν για συμφωνία, η οποία στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία.
Η πρώτη επίσημη αντίδραση από το του IIF αναφέρει: «Καλωσορίζουμε τα αποτελέσματα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων από την Ελλάδα. Το ελληνικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μέσω συνεργασίας και καλής πίστης», ενώ και η Κριστίν Λαγκάρντ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε «ο πραγματικός κίνδυνος μιας κρίσης, μιας σοβαρής κρίσης, προς το παρόν αποφεύχθηκε».
Σήμερα στις 13:00 ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει συνέντευξη Τύπου, θα ακολουθήσει στις 15:00 η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου θα αποφασιστεί αν τελικά θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CACs) αλλά και το τί θα γίνει με όσους τελικά δε δήλωσαν συμμετοχή στο PSI, ενώ το απόγευμα στις 17:00 συνεδριάζει ξανά και το υπουργικό συμβούλιο.
Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο και στις 20 Μαρτίου, αφού προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup για το τυπικό «πράσινο φως» στο νέο δάνειο των 130 δισ., θα μπουν στα ελληνικά ταμεία και τα πρώτα χρήματα.

Σχόλια