29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ή 6 ΜΑΙΟΥ ΠΙΘΑΝΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ, ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

«Κλειδώνουν» όπως φαίνεται την άλλη βδομάδα οι δύο πιθανές ημερομηνίες για τις εθνικές εκλογές. Αυτές είναι η τελευταία Κυριακή του Απριλίου ή στις 6 Μαΐου. Στις ημερομηνίες αυτές συγκλίνουν σχεδόν όλες οι πληροφορίες. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση να εξελιχθούν όλα ομαλά με το PSI και την νέα δανειακή σύμβαση.
Ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές, κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, λόγω των πιθανών χαμηλών ποσοστών που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το άλλοτε κόμμα εξουσίας, που κάνουν λόγο για κυβέρνηση συνεργασίας. Στην ΝΔ παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως βρίσκονται μακριά από τον στόχο της αυτοδυναμίας, εκτιμούν πως τελικά θα «κερδίσουν το στοίχημα».
Στο Βήμα της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξη του βλέπει κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Βλέπω συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην βουλή, η οποία είναι εφικτή, αν κανείς αφαιρέσει αυτές τις φλύαρες συζητήσεις στην βουλή ή τον Τύπο για το ποιος ευθύνεται για το παρελθόν».
Επίσης στην ίδια εφημερίδα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος τονίζει: «… και στην περίπτωση αυτοδυναμίας η συνεργασία θα επιδιωχθεί. Θα εξαρτηθεί όμως σε μεγάλο βαθμό και από τον βαθμό συνειδητοποίησης της ανάγκης για εθνική συνεννόηση από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που η κρισιμότητα της εποχής επιβάλλει και που οι Έλληνες πολίτες ζητούσαν από την πρώτη στιγμή»
Τέλος Ο Α. Λοβέρδος, τελευταίως ένθερμος υποστηρικτής και αυτός κυβερνήσεων συνεργασίας σε συνέντευξη στην «Ημερησία» τονίζει μεταξύ άλλων: «Υποστήριξα την ανάγκη πολιτικών συγκλίσεων, συναίνεσης και συγκυβέρνησης από το 2010 σταθερά. Η πολιτική αυτή κατακτήθηκε το Νοέμβριο του 2011 και, αν χρειαστεί θα κατακτηθεί σε κάθε περίπτωση και μετά τις εκλογές. Αντίπαλος είναι ο πολυκερματισμός των πολιτικών δυνάμεων, ενώ σύμμαχος είναι η ενότητα και η σταθερότητα»
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η μέτρηση της Public Issue για την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» δείχνει τη ΝΔ να προηγείται με προβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων από την Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Π. Καμμένου συγκεντρώνουν 4%. Κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην 3η θέση με 12% ενώ το ΠΑΣΟΚ από το 8% ανέβηκε στο 11% και βρίσκεται στην 4η θέση μαζί με το ΚΚΕ. Σε μία ακόμα δημοσκόπηση η Χρυσή Αυγή δημοσκοπικά μπαίνει στην βουλή με ποσοστό 3,5%
Στις επί μέρους μετρήσεις ένας στους δύο διαφωνεί με την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και το 38% συμφωνεί με την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων. Ενώ το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή αντιμετωπίζεται αρνητικά από το 67% των ερωτηθέντων.
Εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιδείνωνε την κατάσταση στην Ελλάδα. Το 13% υποστηρίζει ότι η επιστροφή στο ελληνικό νόμισμα θα βελτίωνε τα πράγματα και το 15% πιστεύει πως δεν θα υπήρχε καμία διαφορά.

Σχόλια