ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΙΣ 9/9/2009 ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

Το «θρίλερ» με διόγκωση του ποσοστού του ελλείμματος μόλις άρχισε. Θα μας επιτρέψετε δε προβλέψουμε ότι θα είναι μακρύ και οδυνηρό για τους υπαίτιους, να μείνει η Ελλάδα εκτός αγορών και εντός ΔΝΤ. Με τα όσα λέει του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος αναδεικνύεται ακόμη ένα επεισόδιο της εθνικής περιπέτειας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.
Στην κατάθεσή του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την οικονομία, ο κ. Γιώργος Προβόπουλος αναφέρθηκε στους χειρισμούς των κυρίων Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Προβόπουλος, ισχυρίστηκε πως είχε ενημερώσει πριν από τις εκλογές του 2009 τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, μέσω της έκθεσης της Ελλάδος, για την πορεία της οικονομίας και την πρόβλεψή του για διψήφιο αριθμό ελλείμματος.
Συγκεκριμένα με όσα κατέθεσε στην επιτροπή ο κ. Προβόπουλος, από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2009, παρουσία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της Λούκας Κατσέλη είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πορεία του ελλείμματος. Όπως είπε, ο εκτροχιασμός είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2009 και αν είχαν παρθεί επίσης μέτρα από τότε, η κατάσταση θα μπορούσε να ελεγχθεί έγκαιρα.
Παράλληλα άφησε… «καρφιά» κατά της Κυβέρνησης Παπανδρέου σημειώνοντας πως αν, όταν ανέλαβε, τη διακυβέρνηση της χώρας, λάμβανε μέτρα τότε θα μπορούσε να ανακοπεί η δυναμική του ελλείμματος και η Ελλάδα να στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές. «Η κατάσταση, δεν ήταν ριζικά αναστρέψιμη, αλλά κάποια δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, αξιόπιστα, σοβαρά θα μπορούσε να είχαν αλλάξει την ψυχολογία των αγορών», πρόσθεσε.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας χαρακτήρισε ως «ατυχή» τη δήλωση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», αλλά όπως είπε αυτό δεν επηρέασε τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, διότι γνώριζαν.
Τέλος είναι περιττό να πούμε, ότι με τις διαδοχικές αυξήσεις του ελλείμματος και ο πρωτοετής φοιτητής των οικονομικών θα μπορούσε να προβλέψει, ότι θα δημιουργούνταν προβλήματα στην ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. Πόσο μάλλον όταν οι καθ' ύλη αρμόδιοι κύριοι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου οι οποίοι είχαν ενημερωθεί από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το χρέος ήταν διψήφιο.

Σχόλια