"ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ... ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Γράφει ο Επιμηθέας


Με αφορμή την συμπλήρωση σε λίγες μέρες ενός χρόνου από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, η ιστοσελίδα της Deutsche Welle σε άρθρο της «Η Γερμανία έμαθε από την Φουκοσίμα» επισημαίνει την ανάγκη σταδιακής εξόδου της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια και την στροφή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ειδικότερα το άρθρο αναφέρει ότι η Γερμανία σοκαρίστηκε από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα πριν από ένα χρόνο και τις διαμαρτυρίες χιλιάδων ανθρώπων κατά της πυρηνικής ενέργειας, κάτι που έκανε ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ να αλλάξει τις απόψεις της πάνω στο θέμα. «Υποστήριζα πάντα την πυρηνική ενέργεια. Αλλά είδα με αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία ότι ούτε οι προβλέψεις, ούτε ο καλός σχεδιασμός σε μια αναπτυγμένη βιομηχανικά χώρα δεν αρκούν. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξανασκεφθούμε τα πράγματα στη Γερμανία και να προσπαθήσουμε να είμαστε καλυμμένοι ενεργειακά χωρίς την πυρηνική ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.
Σύμφωνα με το άρθρο, η γερμανική βουλή με την υποστήριξη σχεδόν όλων των κομμάτων αποφάσισε στο τέλος Ιουνίου του 2011 να σταματήσει άμεσα τη λειτουργία των 8 παλαιότερων πυρηνικών εργοστασίων. Τα υπόλοιπα 9 πυρηνικά εργοστάσια θα κλείσουν σταδιακά μέχρι το 2022. Kαι συνεχίζει ο αρθρογράφος: «Η αλλαγή αυτή είχε όμως και πρακτικά αποτελέσματα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατέλαβαν ένα ποσοστό της τάξεως του 21% όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, 2% δηλαδή περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Το περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται από την αιολική ενέργεια σε ποσοστό 8%.

Επίσης προστέθηκαν και πολλές εγκαταστάσεις που έχουν ως πηγή την ηλιακή ενέργεια και το ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φθάνει στο 4%. Η κυβέρνηση στοχεύει μέχρι το 2020 τουλάχιστον το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πολλοί προβλέπουν πάντως ότι με τη δυναμική που έχει πάρει το θέμα μπορεί να φθάσει μέχρι και το 50%»
Θα μας πείτε γιατί τα γράφουμε όλα αυτά, για τον απλούστατο λόγο, ότι είναι άμεσα συνδεδεμένα με το μέλλον (ο θεός να το κάνει μέλλον) της χωράς μας.
Συγκεκριμένα πριν απο λίγες μέρες,  με συνοπτικές διαδικασίες  (fast track), η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε την ένταξη επενδύσεων ύψους 5,6 δισ. ευρώ στο νόμο για το fast track. Από αυτές οι πέντε συνολικής αξίας περίπου 5,4 ευρώ, αφορούν επενδύσεις ηλεκτρικής ενέργειας που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και μία για εκμετάλλευση χρυσού στον Έβρο, ύψους 128 εκατ. ευρώ.
Επίσης ενέκρινε και τη δημιουργία της Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα φυσικά με τη τεχνική βοήθεια της Γερμανίας και της Ε.Ε., καθώς και την ίδρυση Ταμείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μεγάλα έργα.
Από τα παραπάνω γίνεται για μια φόρα ακόμη αντιληπτό, τι είδους επενδύσεις βάζουμε σε προτεραιότητα και για ποιούς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Γερμανοί θέλουν άμεσα να προχωρήσουν οι επενδύσεις, που αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένης της πίεσης που δέχονται από τους πολίτες τους σχετικά με το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων. Είναι απαραδεκτο να ξεκινά η αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας από  τέτοιου είδους  επενδύσεις που ελάχιστες θέσεις εργασίας δημιουργούν, θα καταστρέψουν εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης  και το βασικότερο δεν εξυπηρετούν του Έλληνες, αλλά τους "φίλους" μας Γερμανούς.

Σχόλια