ΛΑΘΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Αιχμές για τους λάθους χειρισμούς που έγιναν σχετικά με την διαχείριση της κρίσης χρέους στις αρχές του 2010, όπως οι περιβόητες δηλώσεις του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε παρομοιάσει την ελληνική οικονομία με τον «Τιτανικό», δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «ατυχή έκφραση», αλλά και οι δηλώσεις της τότε «πολιτικής ηγεσίας», όπως την προσδιόρισε χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, περί ΔΝΤ, διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου στην Βουλή.
Χαρακτηριστικά ανέφερε για συγκεκριμένους χειρισμούς: «Τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να "μαζεύουν" στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς», κατέθεσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «έτρεχα να βγάλω ένα ομόλογο όσο μπορούσα, ότι σηκώσω, για να μπορέσουμε να έχουμε, τουλάχιστον όταν σκάσει αυτό, το ταμείο μας γεμάτο, διότι άλλο να είσαι "βρεγμένος" με το ταμείο άδειο και άλλο "βρεγμένος" με το ταμείο γεμάτο».
Ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Π. Κουρουμπλή σχετικά με το κλίμα που επικρατούσε στην αγορά εκείνη την περίοδο ο κ. Π. Χριστοδούλου ουσιαστικά «φωτογράφισε» τον Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι: «όταν βλέπεις και έχεις να κάνεις με την αγορά, πρέπει να κρατήσεις μία στάση πόκερ, γιατί πρέπει να κερδίσεις και να διατηρήσεις τη ψυχραιμία της αγοράς, τη θετική στάση της αγοράς και να μην τρομάζεις την αγορά γιατί μετά σου γυρίζει μπούμερανγκ».
Και πρόσθεσε: «Ήταν τότε που ενώ είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση της δεκαετίας, έγιναν κάποια σχόλια ότι εμείς εάν δεν πάρουμε βοήθεια από τη Γερμανία, θα πάμε στο IMF (ΔΝΤ). Ήταν μία ατυχής τοποθέτηση για τις αγορές, γιατί οι αγορές ενώ άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κλπ., ξαφνικά έλεγαν "καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο IMF; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;". Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται».
Ο κ. Κουρουμπλής τον ρώτησε: «Βλέπετε ότι οι αγορές αντιδρούσαν σε κάποια, αν θέλετε έστω και ως υπονοούμενο, απειλή ότι η Ελλάδα άμα δεν μας δώσετε, θα πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;». Και ο κ. Χριστοδούλου απάντησε: «Σωστά. Εγώ δεν μίλησα για IMF. Απλώς έλεγα ότι μη μιλάτε για IMF»! Ενώ όταν ρωτήθηκε ποιος μίλησε για ΔΝΤ αρκέστηκε να πει: «Κυβερνητικός παράγοντας».
 

Σχόλια