ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΠΙΘΑΝΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης.
Στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Αθήνα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφύγει ένα νέο πακέτο στήριξης, ωστόσο όπως είπε, ο κίνδυνος αυτός δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί».
«Πιθανώς να χρειαστεί κάποιου είδους νέα οικονομική στήριξη, αλλά πρέπει να εργαστούμε εντατικά για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές ακόμη και αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις συνθήκες στις αγορές και τις προσδοκίες για το 2015», είπε.
Καταλήγοντας ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες. «Η επιστροφή στη δραχμή θα προκαλούσε υψηλό πληθωρισμό, αστάθεια και μείωση της πραγματικής αξίας των τραπεζικών καταθέσεων», είπε.  «Το φως στο τούνελ δεν θα γίνει ορατό πριν από έξι ή εννιά μήνες» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να τεθεί εκ νέου επικεφαλής μιας κυβέρνησης μετά τις επικείμενες εκλογές απαντά ότι το τι θα συμβεί στο μέλλον «θα εξεταστεί υπό το φως των εξελίξεων μετά τις εκλογές».
Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι «πολλοί πολίτες υποφέρουν από τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας». Ωστόσο απαριθμώντας τα θετικά σημεία του προγράμματος λιτότητας σημειώνει ότι χάρις στα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια «η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει στο τέλος του 2013 το 100% της ανταγωνιστικότητάς της που έχασε κατά την προηγούμενη δεκαετία μετά την είσοδο στην ευρωζώνη».
Προσθέτει δε ότι μέχρι σήμερα «έχει ανακτηθεί το 50% της ανταγωνιστικότητας με βάση την αντίστοιχη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας».
Ο ίδιος τονίζει ότι οι καθυστερήσεις και η αναποτελεσματικότητα του προηγούμενου διαστήματος συνέβαλαν στην επιδείνωση της ύφεσης ενώ αξιολογεί θετικά «την τεχνική βοήθεια που παρέχεται από τους ευρωπαίους εταίρους» στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Όταν ερωτάται από τη δημοσιογράφο της Il Sole για το αν ασκεί κριτική στην τρόικα ως προς την εφαρμογή της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής διευκρινίζει ότι «δεν ασκώ κριτική σε κανέναν ξεχωριστά».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Λουκάς Παπαδήμος εκτιμά ότι η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα «στο κοντινό μέλλον» ενώ προσθέτει ότι το ίδιο διάστημα «θα πρέπει να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η στήριξη στο πρόγραμμα». Σχετικά με την απώλεια εθνικής κυριαρχίας επιμένει ότι πρόκειται απλώς για «μερική απώλεια της οικονομικής κυριαρχίας η οποία διαχωρίζεται από τη δημοκρατική κυριαρχία».

http://www.epikaira.gr/

Σχόλια