ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ CaCs

Το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τα περίφημα CACs, δηλαδή οι Ρήτρες Συλλογικής Δράσης, θα οδηγήσει σε νέες διαβουλεύσεις την ISDA (ο φορέας που αποφασίζει αν υπάρχει ή όχι πιστωτικό γεγονός) για την ενεργοποίηση ή μη των CDS.
Υπενθυμίζουμε ότι η ISDA απεφάνθη την περασμένη εβδομάδα ότι ο νόμος για την αναδρομική εισαγωγή των CACs -στα ομόλογα που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο- δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός, αλλά επιφυλάχθηκε να εκδώσει νέα ετυμηγορία σε περίπτωση που αυτά εφαρμοστούν στην πράξη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα CDS αποτελούν μια αγορά προσφιλή στα hedge funds, τα οποία ουσιαστικά χρησιμοποιούν το εργαλείο της ασφάλισης έναντι κινδύνου ως προϊόν επένδυσης στην προοπτική της χρεοκοπίας ενός κράτους.
Αν και τα CDS είναι ένα καθαρά κερδοσκοπικό «παιχνίδι», οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη αγορά θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί καθώς ως μηχανισμός είναι αναγκαίος διότι προσφέρει δυνατότητα ασφάλισης επενδυτών και τελικώς λειτουργεί σταθεροποιητικά για τις παγκόσμιες αγορές χρέους.
Στην Ελλάδα αναπτύχθηκε μια τεράστια αγορά CDS όπου επενδύθηκαν τεράστια ποσά κυρίως από hedge funds, τα οποία επίσης αγόρασαν σημαντικό ποσό ελληνικού χρέους με στόχο να παρεμποδίσουν την ομαλή εξέλιξη του PSI πιέζοντας για ενεργοποίηση των CACS και άρα για πιστωτικό γεγονός και πληρωμή των CDS.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το συνολικό ποσό που έχει επενδυθεί σε CDS για τη χρεοκοπία της Ελλάδας έχει μειωθεί σημαντικά, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, επικαλείται στοιχεία της εταιρείας αποθετηρίου και διακανονισμών Depository Trust & Clearing, σύμφωνα με τα οποία το ύψος των CDS έχει υποχωρήσει στα 3,16 δισ. δολάρια από 5,6 δισ. δολάρια πέρυσι.
Οπως δήλωσε αναλυτής της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole «φαίνεται πιθανό ότι θα ενεργοποιηθούν τα CACs και συνεπώς και τα CDS, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη 100% βέβαιο».

Σχόλια