H. HAU: "ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΛΩΣ ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΕ..."

Την άποψη ότι το πρόβλημα απλώς μετατέθηκε, εξέφρασε ο Harald Hau, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και καθηγητής στο Ελβετικό Ινστιτούτο Οικονομικών, σε online συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Stefan Kaiser του περιοδικού «Der Spiegel».
Σύμφωνα με τον Hau, το 10% με 15% των πιστωτών που δεν συμμετείχαν στο PSI είναι κερδοσκόποι που αγόρασαν τους τίτλους σε πολύ χαμηλές τιμές στο 30-40% της ονομαστικής αξίας και τώρα θέλουν να αποζημιωθούν 100%, προσθέτοντας ότι πρέπει να αναγκαστούν να συμμετέχουν στο «κούρεμα».
Ο καθηγητής Hau κάνει αναφορά στον ρόλο των τραπεζών κατά τους τελευταίους 18 μήνες λέγοντας ότι: «Ήθελαν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερους τόκους και όταν συνειδητοποίησαν ότι ο χρόνος εξαντλείται, άλλαξαν τη στρατηγική τους. Τώρα προσπαθούν να μετατοπίσουν το χρέος επιδιώκοντας και την δημόσια στήριξη. Αυτό είναι έξυπνο από την πλευρά τους. Αλλά για τον φορολογούμενο, είναι καταστροφή».
Ο ίδιος θεωρεί ότι το πρόβλημα απλώς μετατέθηκε, υποστηρίζοντας ότι το «κούρεμα» είναι ανεπαρκές. «Θα υπάρχει και δεύτερη, κανονική χρεοκοπία. Πιθανόν να πάρει άλλους εννιά μήνες με τρία χρόνια αλλά θα υπάρχει μία πραγματικά μεγάλη κρίση, και οικονομική και πολιτική» υποστηρίζει και εκφράζει την άποψη ότι την επόμενη φορά θα επηρεάσει μόνο τους φορολογούμενους και συνεχίζει: «Το Χρέος στην Ελλάδα θα έπρεπε να μειωθεί, όχι μόνο σε 120% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, όπως προβλέπεται τώρα, αλλά στο 60%. Αυτό απαιτεί μια κανονική χρεοκοπία. Τότε η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ διαφορετική διαπραγματευτική θέση».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν μετά την δεύτερη χρεοκοπία θα πρέπει η Ελλάδα να βγει και από την νομισματική ένωση, ο κ. Hau απαντά: «Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για τα οφέλη που πιθανόν να έχει η Ελλάδα αν εξέλθει της ευρωζώνης. Οι εξαγωγές θα ήταν φθηνότερες, αλλά η χώρα δεν έχει τόσα πολλά προϊόντα που μπορεί να εξάγει. Σε κάθε περίπτωση, θα υπήρχε καλύτερη ισορροπία. μεταξύ των εισαγωγών και εξαγωγών. Εάν οι εξαγωγές δεν μπορούν να αυξηθούν τότε χρειάζεται μείωση των εισαγωγών. Οι Έλληνες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο».
Τέλος στην ερώτηση του Stefan Kaiser, αν η κρίση του ευρώ μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα, όπως έγινε αυτό στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, πολλές ασιατικές χώρες, που σήμερα έχουν πολύ λιγότερο χρέος απαντά : «Μια επιλεκτική χρεοκοπία για την Ελλάδα θα ήταν σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη λύση. Μια χαλαρή κατάσταση, όπως είναι η σημερινή, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Πολλές τράπεζες στην Ελλάδα είναι ήδη σε κατάσταση πτώχευσης, αλλά εξακολουθούν να δίνουν δάνεια. Παίρνουν τα χρήματα από την κεντρική τράπεζα και τα δίνουν στους κερδοσκόπους. Αυτό είναι σε βάρος των ευρωπαίων φορολογούμενων» και καταλήγει: «Αυτή η πολιτική είναι απίστευτα αφελής, εάν μου το επιτρέπετε»

Επιμέλεια – μετάφραση: Επιμηθέας

Σχόλια