ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ

Η εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα προσελκύει και σήμερα το ενδιαφέρον των γερμανών δημοσιογράφων κυρίως μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα δύο μεγάλα κόμματα να μη συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία. Το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών λόγω έλλειψης πλειοψηφίας αποτελεί τον μεγάλο κίνδυνο σύμφωνα με τον ξένο τύπο.
«Οι γκρινιάρηδες Έλληνες πηγαίνουν να ψηφίσουν» είναι ο τίτλος που επιλέγουν οι ανταποκριτές της εφημερίδας Die Welt στις Βρυξέλλες και στην Κωνσταντινούπολη για να ενημερώσουν τους αναγνώστες τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Απανωτές εκλογές είναι το τελευταίο που θέλουν αυτή τη στιγμή οι Βρυξέλλες», επισημαίνουν. «Η οργή της Ε.Ε. για το κόστος της εκλογικής διαδικασίας είναι μεγάλη. Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε το ποσό των 29 εκατομμύρίων ευρώ για τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων, ένα τεράστιο ποσό. Μελέτη του Συνδέσμου Ελλήνων Φορολογούμενων έδειξε ότι τα ελληνικά κόμματα σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα χρειάζονται έξι φορές περισσότερα χρήματα για τις προεκλογικές τους δαπάνες από ότι τα γερμανικά κόμματα» καταλήγουν.
Εκείνο πάντως που προκαλεί ανησυχία είναι η αποδυνάμωση των μεγάλων κομμάτων και η ενίσχυση των μικρών, αριστερά και δεξιά του πολιτικού καλειδοσκοπίου.
«Εκλογές στην Ελλάδα: η άνοιξη των εξτρεμιστών»
Στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου διαβάζουμε ένα άρθρο για το αδελφό ελληνικό κόμμα των Πειρατών, που στη Γερμανία γνωρίζει μέρες δόξας. Η αρθρογράφος κάνει περιγραφή του προφίλ του και των στόχων του με την επισήμανση ότι η απώλεια εμπιστοσύνης των Ελλήνων απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να κάνει την μεγάλη εκλογική έκπληξη που μεθερμηνεύεται σε ποσοστό 1, 7% των ψήφων.

Πηγή: Deutsche Welle
είναι ο τίτλος άρθρου στην αυστριακή Die Presse. «Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα νέα κόμματα, πολλές φορές όμως με παλαιά χαρακτηριστικά» σημειώνει η αρθρογράφος. «Περισυλλέγουν τους δυσαρεστημένους από τα δύο μεγάλα κόμματα δεξιά και αριστερά του κεντρώου χώρου, τα οποία και οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Όμως περιέργως αυτά τα δύο κόμματα είναι οι μόνοι εγγυητές της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας, ενώ αντίθετα τα αντιμνημονιακά κόμματα προσελκύουν ψηφοφόρους από τα δύο άκρα».

Σχόλια