10 ΄Η 17 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Μιάμιση διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά, και η Ελλάδα παραμένει μια χώρα που είναι ακυβέρνητη και όπως όλα δείχνουν οδηγείται και πάλι στις κάλπες. Και εκείνοι που το έχουν καταλάβει περισσότερο απ' όλους είναι οι αρχηγοί των κομμάτων οι οποίοι ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.
Ψάχνουν συμμαχίες που θα τους οδηγήσουν σε ισχυρές πλειοψηφίες και ίσως σε κυβερνητικό σχήμα όταν ξαναγίνουν εκλογές. Και οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι 10 ή 17 Ιουνίου. Όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα λήξει το γαϊτανάκι των διερευνητικών εντολών και πότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει διάσκεψη Προέδρων.
Ήδη οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές. Αυτό άλλωστε προδίδουν οι πολιτικές κινήσεις τους.
Συγκεκριμένα ο Σαμαράς μετά και τις πιέσεις που δέχθηκε από το εσωτερικό του κόμματός του, αποφάσισε δημόσια να απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις του κεντροδεξιού χώρου, δηλαδή Μπακογιάννη, Μάνο, Καρατζαφέρη ακόμα και Τζήμερο. «...Είμαι λοιπόν, αποφασισμένος να πάρω πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού μετώπου της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, που θα εκφράσει και την πλειοψηφία της κοινωνίας να παραμείνουμε στο ευρώ και τη θέληση του εκλογικού σώματος να αλλάξει η οικονομική πολιτική. Αυτή είναι άλλωστε και η πραγματική εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός… », είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.
Ο Τσίπρας με τις χθεσινές δηλώσεις του ουσιαστικά άνοιξε την νέα προεκλογική περίοδο και έδειξε με την σημερινή του δήλωση την πόρτα εξόδου στους συνομιλητές του. Μεταξύ άλλων δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ:
«Αν θέλουν κυβέρνηση ομηρίας, ας το ξεχάσουν», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στις ηγεσίες των υπόλοιπων κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας κι ενώ ήταν σε εξέλιξη οι επαφές του με εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής. Και συνέχισε λέγοντας: «Μας ενδιαφέρει απολύτως η διακυβέρνηση του τόπου, αλλά πρωτίστως το περιεχόμενό της. Δεν ζητάμε από κανέναν να κάνει δηλώσεις μετάνοιας, ζητάμε να σταματήσουν τα παιχνίδια εις βάρος του ελληνικού λαού, ζητάμε δηλώσεις ειλικρίνειας»,
Όσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αυτός δέχεται έντονες πιέσεις από στενούς του συνεργάτες για την πλήρη αποκήρυξη της πολιτικής Παπανδρέου και να βγουν εκτός όλοι οι Παπανδρεϊκοί που δεν εξελέγησαν. Ενδεχομένως να μιλήσει και για αλλαγή κάποιων όρων του Μνημονίου τώρα που έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στην ΕΕ. Να ανοίξει διάλογο για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ. Και να έχει συνεργάτες δίπλα του.Για σήμερα το απόγευμα, ισχυρίζεται ότι πηγαίνει με προτάσεις στον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα και όνομα πρωθυπουργού λέγεται ότι έχει να του προτείνει. Όμως κακά τα ψέματα. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ρυθμιστής των εξελίξεων. Και επίσης δεν έχει και τίποτε άλλο να χάσει.
Έτσι, λέει ότι στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, ο κ. Βενιζέλος, θα κρατήσει εποικοδομητική στάση και ενδεχομένως να προτείνει κάποια πρόσωπα – το πολύ δύο – από την Αριστερά τα οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν ως ενδεχόμενοι πρωθυπουργοί.
Τέλος, ο κ. Καμμένος προτίμησε να τα πει θεσμικά καταρχήν μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Ήταν στην γραμμή Τσίπρα σε ότι αφορά τις δηλώσεις μετάνοιας από Σαμαρά και Βενιζέλο. Πήγε βέβαια και ένα βήμα παραπέρα. Είπε ότι θα προτείνει σε κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα να ζητήσει από τους αρχηγούς που υπέγραψαν επιστολές, είτε να παραιτηθούν είτε να αποσύρουν τις εγγυητικές επιστολές προς την τρόικα. Στο αντιμνημονιακό του κάλεσμα περιέλαβε και εκείνους με τους οποίους συγκρούστηκε στο παρελθόν, γιατί «η μάχη για τη σωτηρία της χώρας είναι πάνω απ' όλα».

Πηγή στοιχείων newsit.gr

Σχόλια