ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΑΣ !

Ύστερα από τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα αμέσως μετά την λήψη της διερευνητικής εντολής μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες να σχηματισθεί ύ κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε διορία 24 ωρών στους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο, μέχρι αύριο που θα τους συναντήσει, για να στείλουν επιστολή προς τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ και να ακυρώσουν τις γραπτές δεσμεύεις που έχουν ήδη αποστείλει για την εφαρμογή του Μνημονίου. «Διαφορετικά», είπε ο κ. Τσίπρας, «να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Δεν θέλουμε κυβέρνηση σωτηρίας του Μνημονίου».
Συγχρόνως έθεσε και τους πέντε βασικούς άξονες της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούν στο σχηματισμό κυβέρνησης των δυνάμεων της Αριστεράς. Αυτοί είναι:

- Η άμεση ακύρωση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου και ιδίως των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
- Η ακύρωση των νόμων για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και ιδίως της μετενέργειας και τις συλλογικές συμβάσεις από τη 15η Μαΐου.
- Άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, με πρώτη την καθιέρωση απλής αναλογικής και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
- Ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών και η άμεση δημοσιοποίηση της έκθεσης της BlackRock για τις επισφάλειες.
- Η δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το δημόσιο χρέος, με παράλληλο μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και «η διεκδίκηση ευρωπαϊκής λύσης, διότι η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή και με ευρωπαϊκούς όρους πρέπει να λυθεί».
Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών «ώριμη και συνειδητή επιλογή» και όχι έκφραση οργής, επισημαίνοντας ότι «τα κόμματα του Μνημονίου πλέον δεν έχουν πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφίζουν μέτρα-λαίλαπα».
Πρόσθεσε δε ότι «μερικές χιλιάδες ψήφοι και ο καλπονοθευτικός νόμος στερούν από την Αριστερά τη δεδηλωμένη», ενώ πραγματοποίησε άνοιγμα προς το ΚΚΕ, λέγοντας ότι «μπορούμε να συζητήσουμε και να αξιοποιήσουμε θέσεις και προτάσεις του, όπως αυτές για την προστασία των ανέργων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

Σχόλια