Η ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΔ ΕΙΝΑΙ ... Η ΝΤΟΡΑ;

Του Αδέξιου Δεξιού


Εντυπωσιάστηκα από την ταχύτητα με την οποία στη ΝΔ ανέλυσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και βρήκαν την συνταγή που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα: την επάνοδο της Ντόρας!
Η ΝΔ μετά από το αρνητικό αποτέλεσμα πρέπει να κάνει κάποιες κινήσεις. Να δείξει ό,τι κάτι αλλάζει. Να απευθυνθεί με νέο τρόπο στους ψηφοφόρους. Να αυξήσει τη συσπείρωσή της. Να προσεγγίσει τους αναποφάσιστους. Να βελτιώσει την εικόνα της στο εκλογικό σώμα.
Όμως, τι θα συνεισφέρει η Μπακογιάννη; Το μήνυμα των εκλογών της 6ης Μαΐου ήταν η αποδοκιμασία του μνημονίου. Και η ΝΔ στο μήνυμα αυτό …απαντά με την επαναφορά της Μπακογιάννη η οποία …διαμαρτυρόταν γιατί δεν εφαρμοζόταν το μνημόνιο;
Μήπως, όμως, θα βελτιωθεί η εικόνα της ΝΔ στο εκλογικό σώμα; Έχει δεί κανένας τα ποσοστά δημοφιλίας της Ντόρας; Άρα ούτε εκεί μπορούμε να ελπίζουμε.
Θα βοηθήσει μήπως στην προσέγγιση των αναποφάσιστων ή νέων ψηφοφόρων; Η Ντόρα, παρά την προκλητική προβολή που απολάμβανε από τα περισσότερα ΜΜΕ, απέτυχε να εκλεγεί, σε αντίθεση με άλλα νεόκοπα κόμματα. Η αποτυχία της αυτή είναι δηλωτική της επιρροής που ασκεί ο λόγος της στο εκλογικό σώμα. Χώρια που πρέπει να εξηγήσει και εκείνη την προτίμηση του προξενείου της Κομοτηνής.
«Μα αν αθροιστεί το 2.6% που πήρε στις εκλογές θα βελτιώσει την αφετηρία της ΝΔ και θα δώσει νόημα στο κάλεσμα Σαμαρά για τη μεγάλη κεντροδεξιά», μου έλεγε κάποιος …οπαδός της.
Οι ψηφοφόροι δεν είναι …κουκιά για να μεταφέρονται τόσο απλά. Όμως, έχει εκτιμήσει κανένας εκεί στη ΝΔ, πόσοι, από εκείνους μάλιστα που είχαν στηθεί στην ουρά για να ψηφίσουν Σαμαρά στις εσωκομματικές χωρίς να είναι ΝΔ, θα δυσαρεστηθούν από την επάνοδο της Ντόρα και ίσως δεν ξαναψηφίσουν; Έχει υπολογίσει κανένας και αυτήν την πλευρά της εξίσωσης; Μάλλον όχι!
Μερικές ακόμα ….ενοχλητικές επισημάνσεις,
Η επάνοδος της Ντόρας ουσιαστικά ακυρώνει όλη την προσπάθεια αναδιοργάνωσης του Σαμαρά. Για ένα διαφορετικό λόγο. Με άλλες προτεραιότητές. Δηλαδή, αυτή η προσπάθεια, την οποία πίστεψαν και στήριξαν χιλιάδες πολίτες, πάει στράφι; Έμεινε «ένα πουκάμισο αδειανό»;
Μια από τις βασικές αιτίες της κακοδαιμονίας της ΝΔ ήταν οι προσωπικοί μηχανισμοί που είχε στήσει η Μπακογιάννη. Περίπου …συνδιοικούσε ως μεγαλομέτοχος, έχοντας εξασφαλίσει …ποσοστώσεις παντού. Πρότεινε βουλευτές,τοποθετούσε διοικητές και γενικούς γραμματείς κ.λ.π. Η Μπακογιάννη ήταν το φαβορί για την ηγεσία της ΝΔ το 2009 επειδή είχε τον έλεγχος του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ. Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν το 2009. Θα …επιβραβευτούν το 2012;
Με την επάνοδο της δεν αλλοιώνεται μόνο η φυσιογνωμία της ΝΔ, αλλά εξασθενεί και το βασικό της πολιτικό μήνυμα. Η ΝΔ κατάφερε να επανέλθει σύντομα μετά την ξεκάθαρη αντίθεσή της στις πολιτικές του μνημονίου. Αυτή τη θέση σταδιακά άρχισε να την αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός και η ΝΔ αναδεικνυόταν ως μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή. Η επιλογή αυτή κατέρρευσε με τη συμμετοχή της ΝΔ στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, κάτι που συνετέλεσε στο ατυχές εκλογικό αποτέλεσμα. Με την Μπακογιάννη στις τάξεις της η ΝΔ , στη συνείδηση του κόσμου, θα είναι ένα μνημονιακό κόμμα.
Τέλος, με την επιστροφή της είναι ζήτημα χρόνου να ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας, με την πρώτη δυσκολία. Η Μπακογιάννη δεν επιστρέφει για να …βοηθήσει, αλλά για να πάρει την εκδίκησή της. Αυτό, ας μη το ξεχάσουν κάποιοι γιατί ήδη το φωνάζουν κάποιοι άλλοι,
Κατανοώ την αγωνία πολλών ψηφοφόρων και φίλων της ΝΔ που πιστεύουν στο εγχείρημα της μεγάλης κεντροδεξιάς και ελπίζουν ότι αν επανέλθουν όλοι οι αρχηγοί και αρχηγίσκοι κάτω από τη σημαία της ΝΔ, θα βελτιωθούν οι προοπτικές της ενόψει εκλογών.
Βέβαια, όλα αυτά κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Όμως, η «μεγάλη κεντροδεξιά» για να πείσει δεν αρκεί να εμφανίζεται ως ένα deal μεταξύ παραγόντων κορυφής, πρέπει να σχηματίσει ένα λαϊκό ποτάμι στη βάση.
Όσον αφορά στην ….αποτελεσματικότητα αυτών των …προσκλητηρίων παραμονές εκλογών. Μου είχε πεί, πρίν χρόνια, ένας έμπειρος πολιτικός, που είχε διατελέσει υπουργός στην Κυβέρνηση του Γ. Ράλλη. Ο τότε Πρωθυπουργός επειδή έβλεπε τον Παπανδρέου να καλπάζει επιχείρησε να σηματοδοτήσει με το ψηφοδέλτιο επικρατείας την αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος. Έτσι, τοποθέτησε στις πρώτες θέσεις τον Σπύρο Θεοτόκη, που ως επικεφαλής της «Εθνικής Παράταξης» στις εκλογές του 1977 είχε αποσπάσει το 7% και τον εκ της Ενώσεως Κέντρου προερχόμενο Ανδρέα Κοκκέβη. Ούτε ο Θεοτόκης …έφερε τους ψηφοφόρους του, ούτε ο Κοκκέβης! Το αποτέλεσμα είναι γνωστό.
Γιατί; Γιατι τέτοιες ενέργειες συνήθως γίνονται εν αγνοία της κοινωνίας και πολλοί ψηφοφόροι δεν τις επιδοκιμάζουν. Τουναντίον. Για τον ίδιο λόγο που η Μπακογιάννη απέτυχε να μπεί στη Βουλή.
Αν, λοιπόν, στη ΝΔ αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κοινωνική δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, τότε μάλλον επέλεξαν όχι και τον αποτελεσματικότερο τρόπο για να την ανακόψουν. Ο κόσμος δεν συγχωρεί πλέον τέτοιες καιροσκοπικές συμφωνίες με ιδιοτελή κίνητρα. Ενίοτε τις τιμωρεί κιόλας.

ΥΓ. 1. Καθοριστική για το αποτέλεσμα της 6ης Μαίου ήταν η προφανής αδυναμία ή έλλειψη τόλμης εκ μέρους της ΝΔ να απαντήσει σ’ ένα απλό ερώτημα: τι θα πράξετε, αν οι Ευρωπαίοι δεν αποδεχθούν την αλλαγή των όρων του μνημονίου που θα προτείνετε; Στο ερώτημα αυτό, η ΝΔ απαντούσε «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», ενώ έπρεπε να τολμήσει μια σαφή απάντηση: Αν οι εταίροι δεν αποδεχθούν την τροποποίση των όρων του μνημονίου, τότε η ΝΔ θα αναγκαστεί να προβεί στην καταγγελία του!
ΥΓ.2. Διάβασα ότι υπάρχουν σκέψεις να τοποθετηθεί η Μπακογιάννη επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ενώ και συνεργάτες της θα καταλάβουν, επίσης, εκλόγιμες θέσεις. Θεωρώ, ότι τόσο η Ντόρα, όσο και τα στελέχη της, πρέπει να τοποθετηθούν στις εκλογικές περιφέρειες που πολιτεύτηκαν στις προηγούμενες εκλογές και μάλιστα αμέσως μετά τον τελευταίο βουλευτή που εξέλεξε η ΝΔ. Έτσι θα κινητοποιηθούν οι οπαδοί της για εκλέξουν την ίδια και τους συνεργάτες της!

antinews.gr

Σχόλια