DER SPIEGEL:"AKROPOLIS ADIEU !"

Με τον τίτλο Akropolis adieu και υπότιτλο «γιατί η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ» κυκλοφορεί το έγκριτο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Στο εξώφυλλο απεικονίζεται η Ακρόπολη διαλυμένη σε ερείπια και δύο μεγαλύτεροι κίονες, πάνω στους οποίους έχει προσκρούσει και έχει θρυμματιστεί το ευρώ.
Το περιοδικό αφιερώνει 12 σελίδες στην Ελλάδα και στη νέα όξυνση της ελληνικής οικονομικής κρίσης με κύριο τίτλο «Αποχαιρετισμός στο ευρώ» και συνεχίζει  «Μετά τις πρόσφατες εκλογές της οργής, η Ευρώπη αναζητά ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα. Η μέχρι τώρα πολιτική διάσωσης απέτυχε. Όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται ότι η Αθήνα θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση».
Το Spiegel αποκαλύπτει επίσης σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών βάσει του οποίου «η Ελλάδα θα λαμβάνει βοήθεια ακόμα και μετά την έξοδό της από το ευρώ».
Σύμφωνα με το σχέδιο του γερμανικού Υπ. Οικονομικών, όπου εδώ κι ένα χρόνο έχει σχηματιστεί μια ομάδα Task Force Ελλάδα με αντικείμενο το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, το Ταμείο διάσωσης EFSF θα σταματήσει να χορηγεί μόνο εκείνα τα χρήματα, τα οποία πηγαίνουν κατευθείαν στον ελληνικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, τα δισεκατομμύρια, με τα οποία εξυπηρετείται το χρέος των κρατικών ομολόγων που έχει αναλάβει η ΕΚΤ στο πλαίσιο των μέτρων διάσωσης, θα συνεχίσουν να χορηγούνται στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί δυνατόν να αποτραπούν απώλειες στην Κεντρική Τράπεζα με αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.
Στο άρθρο τονίζεται ακόμη ότι αν η Ελλάδα εξακολουθήσει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δικαιούται να λαμβάνει βοήθεια από τις Βρυξέλλες, όπως και τα υπόλοιπα κράτη με δικό τους νόμισμα, όταν αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση. Τότε, διευκρινίζεται, αυτή η βοήθεια δεν θα χρηματοδοτείται από τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Βασισμένο σε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το Spiegel περιγράφει και τις άμεσες επιπτώσεις για την ίδια τη χώρα σε περίπτωση εξόδου: μείωση της αξίας του εθνικού νομίσματος ως και 80% σε σχέση με το ευρώ, ύφεση, μείωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος πάνω από 10%.



Σχόλια