UBS: ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την UBS, στην έκθεση Greece: Before and After (Ελλάδα: Πριν και μετά), τα παραδοσιακά κόμματα έχουν καταδικαστεί, αλλά το συνονθύλευμα των κομμάτων διαμαρτυρίας που θα προτίθενται να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα κόμματα δεν έχουν προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, και πολύ λιγότερο δεν έχουν προσφέρει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο κατακερματισμός της ελληνικής πολιτικής σκηνής δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά ανίκανη για αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
H UBS εκτιμά ότι στις νέες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στη νέα Βουλή 128 έδρες, η ΝΔ 57, το ΠΑΣΟΚ 36, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 29, η Χρυσή Αυγή 16 και η Δημοκρατική Αριστερά 14.
Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να θέσει επίσης και το υπόλοιπο της Ευρωζώνης σε σημαντικό κίνδυνο. Οι υπόλοιπες χρεωμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ιρλανδία, θα δέχονταν πιέσεις κι αυτές για έξοδο από την Ευρωζώνη, με αμφίβολη την ικανότητα τους για διαχείριση αυτών των πιέσεων.
Σε περίπτωση που οι πιστωτές αναγνωρίσουν την αδυναμία της Ελλάδας και προχωρήσουν σε σημαντική ελάφρυνση του χρέους, οι πολιτικές αυτές δεν θα αλλάξουν την αναπόφευκτη πτώση του βιοτικού επιπέδου Ελλήνων.
Αλλά θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις, εξασφαλίζοντας το ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης (και της ΕΕ). Σε αυτό το σενάριο, η Ελλάδα θα γίνει ουσιαστικά προτεκτοράτο της Ευρωζώνης.
Η τιμή θα είναι αναμφίβολα κάποια απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Η προοπτική αυτή, όπως αναφέρει το bankingnews.gr, θα συνοδευτεί από μείωση του πληθυσμού, καθώς πολλοί από τους πιο φιλόδοξους και ταλαντούχους κατοίκους της Ελλάδας θα αναζητήσουν αλλού καλύτερες μέρες.
Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι δύσκολο. Το ένα μονοπάτι οδηγεί σε κατακερματισμό, και συνοδεύεται από σημαντικό κίνδυνο χρηματοπιστωτικής και δημοσιοικονομικής κρίσης. Απειλεί δε να τερματίσει πάνω από μισό αιώνα πολιτικής ολοκλήρωσης στη Δυτική Ευρώπη, αλλάζοντας ουσιαστικά τη μεταπολεμική πορεία της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Ο άλλος δρόμος απαιτεί πολιτική αλλαγή, που είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς. Απαιτεί την αποδοχή της οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης. Ειδικότερα, οι πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η ευρωπαϊκή ενότητα απαιτεί την κατανομή των βαρών σε κλίμακα που μέχρι τώρα ήταν πολιτικά αδιανόητο.
Αντιμέτωποι με αυτές τις προκλήσεις, οι πολιτικοί της Ευρώπης είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν τις υπεκφυγές, καταλήγει η UBS.



Σχόλια