"ΡΑΝΤΕΒΟΥ" ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ...

Μόνο ως τραγέλαφος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση της Ελλάδος.
Δεσμεύτηκε στο Eurogroup ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο για να μπορέσει να το επαναδιαπραγματευθεί στο μέλλον.
Η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά για την Ελλάδα.
Η επαναδιαπραγμάτευση ο βασικός ίσως ο μοναδικός πυλώνας ελπίδας για την κοινωνία βρίσκεται στον αέρα.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας στο μαραθώνιο Eurogroup  έδωσε το στίγμα ότι εκκινεί όλες τις διαδικασίες που απορρέουν από τις υποχρεώσεις της Ελλάδος, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ώστε σε ορίζοντα διμήνου να έχει την ευκαιρία να ζητήσει παράταση εφαρμογής των στόχων.
Το χθεσινό Eurogroup, ανανέωσε το "ραντεβού" του για τις 20 Ιουλίου, όπου θα έχει στα χέρια του ολόκληρη την έκθεση των εκπροσώπων της Τρόικας με την ακτινογραφία της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος J. C. Juncker, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε για 2,5 χρόνια, ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της Τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα και σημείωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η Τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα για διετή χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%, ενώ επισήμανε ότι σχετικές συζητήσεις, θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο. Ακόμη, σε ότι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ο κ. Στουρνάρας πρόκρινε την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης.
Πάντως, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν προς τον κ.Στουρνάρα τη δυσαρέσκειά τους για τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και ζήτησαν την ταχεία εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, στέλνοντας πάντως το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Ελλάδα, αρκεί η χώρα να δείξει ότι έχει ειλικρινή διάθεση να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στις απαιτούμενες αλλαγές.

Σχόλια