ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ;


Με την  πρόταση για διάσπαση των τραπεζών, στον τομέα των επενδύσεων και στον τομέα των παραδοσιακών εργασιών ασχολείται σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση της Deutsche Welle (DW) και διερωτάται αν αυτή η λύση θα έδινε απάντηση στην σημερινή οικονομική κρίση;
Όπως επισημαίνει  μετά την κατάρρευση της Lehman Bros. η πρόταση για διάσπαση των τραπεζών σε τομέα επενδύσεων και τομέα παραδοσιακών εργασιών, άρχισε να ξανακερδίζει υποστηρικτές. Η πρώτη διάσπαση, με την οποία απαγορευόταν σε τράπεζες με λογαριασμούς μικροκαταθετών, να εμπορεύονται αξιόγραφα και να κάνουν επισφαλείς τοποθετήσεις, αποφασίστηκε στις ΗΠΑ μετά το μεγάλο κραχ του 1929-1930.
Σε αντίθεση όμως με τα τέλη της δεκαετίας του ΄30 σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers καμία κυβερνητική απόφαση δεν έχει ληφθεί στην ουσία, λέει ο Γιόαχιμ Φοτ ιστορικός της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πομπέου Φάμπρε στη Βαρκελώνη: «Με σχεδόν εγκληματικό τρόπο δεν βγάλαμε κανένα συμπέρασμα από τη Lehman και δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τις ρυθμίσεις. Πρόκειται και για ένα ζήτημα αντίληψης. Επειδή όλα όσα αφορούν τις τράπεζες μοιάζουν πολύπλοκα, εκείνοι που λαμβάνουν αποφάσεις θέλουν να αποφύγουν ένα λάθος, συμβουλεύονται τους ειδικούς και στη συνέχεια δεν αλλάζουν τίποτα στους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα των τραπεζών. Με αυτή την τακτική δεν θα αποφύγουμε την επόμενη κρίση».
Και συνεχίζει το άρθρο: «Γεγονός είναι ότι η συμφωνία Βασιλεία ΙΙΙ, αναφορικά με τα κανονιστικά πρότυπα για την επάρκεια και τη ρευστότητα των τραπεζών δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή. Στις ΗΠΑ οι προσπάθειες να απαγορευθεί η κερδοσκοπία των τραπεζών έχουν ανασταλεί, ενώ στη Βρετανία, όπου σχεδιάζεται μια σειρά μεταρρυθμίσεων, δεν αναμένεται σχετικός νόμος πριν από το καλοκαίρι του 2015».
Στην συνέχεια παραθέτονται δηλώσεις του πρόεδρου συνδέσμου γερμανικών ταμιευτηρίων Γκέοργκ Φάρενσον ο όποιος υπερασπίζεται το παλιό σύστημα της τράπεζας που προσφέρει όλες τις υπηρεσίες: από λογαριασμό ταμιευτηρίου μέχρι επενδύσεις κάθε είδους. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Στη Γερμανία γνωρίζουμε πόσο σημαντικές είναι οι λεγόμενες γενικές τράπεζες. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώσαμε πόσο σημαντική ήταν η συμβουλή των περιφερειακών τραπεζών στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό δεν είμαι υπέρ της άποψης διάσπασης των τραπεζών».
Το άρθρο κλείνει με τις απόψεις του ιστορικού της  οικονομίας Γιόαχιμ Φοτ, ο οποίος πιστεύει ότι ακόμα και αν οι τράπεζες ήταν διασπασμένες δεν θα είχε αποφευχθεί η οικονομική κρίση. Θεωρεί  όμως τη διάσπαση απαραίτητη έτσι ώστε το μέγεθος των τραπεζών να μην απειλεί ολόκληρες οικονομίες και να μην είναι οι τράπεζες αυτό που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «too big to fail».

Πηγή: DW


Σχόλια