ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ

Σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph  ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών Ερκι Τουομιόγια υποστηρίζει πως: «Είναι θέμα χρόνου να φύγουν οι χώρες του Βορρά ή του Νότου από το κοινό νόμισμα» και τονίζει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, με ένα «επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο».
Αναφορικά με το πότε προβλέπει μια τέτοια εξέλιξη, πιστεύει πως είναι θέμα χρόνου να συμβεί το ... μοιραίο: «Δεν υπάρχουν κανόνες για την έξοδο από το ευρώ, είναι μόνο θέμα χρόνου. Είτε ο Νότος ή ο Βορράς θα αποχωρίσουν γιατί ο ζουρλομανδύας αυτού του νομίσματος έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας.
«Είναι η απόλυτη καταστροφή. Έτσι όπως πάμε θα μείνουμε χωρίς χρήματα. Όμως κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να φύγει πρώτος και να πάρει την ευθύνη», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η διάλυση της ευρωζώνης θα μπορούσε να κάνει ισχυρότερη την Ευρωπαϊκή Ένωση
«Αυτό δεν είναι κάτι που προωθούμε στην Φινλανδία, ούτε η ίδια η κυβέρνηση. Όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η διάλυση της ευρωζώνης δεν σημαίνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να κάνει την ΕΕ να λειτουργεί καλύτερα», κατέληξε ο Τουομιόγια.
Αυτά τα ολίγα από τον Φιλανδό υπουργό Εξωτερικών για να μην κατηγορούμε μόνο μερίδα του πολιτικού κόσμου (βλ. ΣΥΡΙΖΑ και Λαφαζάνη),  όταν λένε ότι η παραμονή μας στο Ευρώ δεν είναι φετίχ. Με δυο λόγια η Ευρώπη - η κεντρική και ο βορράς για να ακριβολογούμε - το έχει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι.....

Όλη η συνέντευξη εδώ

Σχόλια