ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Νέους δρόμους για την προκαταρκτική εξέταση που διενεργούν οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης ανοίγει η κατάθεση του πρώην εκπρόσωπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη σχετικά με τις δηλώσεις του,  
στους «Times» της Ν. Υόρκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:  «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει» αφού πουθενά δεν είχε εφαρμοστεί με επιτυχία. Αποτέλεσμα της δήλωσης ήταν να προκληθεί αντίδραση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου του καταλόγισαν ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του.
Ο κ. Ρουμελιώτης πέντε ώρες κατέθετε στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος και ακολούθως ο εισαγγελέας παρήγγειλε την αναζήτηση τυχόν ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του δημοσίου αλλά και εγκλημάτων σχετιζόμενων με την οικονομία.
Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους οι δυο εισαγγελείς θα συνεχίσουν την έρευνα και εάν, στο πλαίσιό της, ακουσθεί το όνομα του κ. Παπανδρέου ή άλλου μέλους της κυβέρνησης, τότε αυτομάτως η δικογραφία θα αποσταλεί στη Βουλή για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Σε μία τέτοια περίπτωση, πολύ δύσκολα θα μπορούσε η Βουλή να απορρίψει αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή, το οποίο (θεωρείται σίγουρο ότι) θα υποβάλλει η αντιπολίτευση.
Ήδη, 20 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσαν χθες σχετικό κείμενο ζητώντας να το συνυπογράψουν και βουλευτές άλλων κομμάτων, καθώς απαιτούνται 60 υπογραφές για να τεθεί θέμα σύστασης Εξεταστικής στην Ολομέλεια.
Στελέχη του πρώτου συγκυβερνώντος κόμματος δεν αποκλείουν μία τέτοια εξέλιξη. Αντιθέτως, την θεωρούν «αναγκαία» διότι θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στα νέα σκληρά μέτρα –με την έννοια, όπως λένε, ότι θα αναζητηθούν (ή και αποδοθούν) ευθύνες «για το πώς φτάσαμε εδώ».


 

Σχόλια