ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ "ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ"

Με την  επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και τις συνομιλίες του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ασχολείται στο σημερινό της άρθρο οι  Financial Times Deutschland. Συγκεκριμένα  ο τίτλος του άρθρου είναι:  «Μαθήματα για τον Σαμαρά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανός ο «κίνδυνο απόρριψης του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση από το  στο Βερολίνο».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η υποδοχή μπορεί να είναι εορταστική, ωστόσο η επίσκεψη δεν θα είναι ευχάριστη για τον Αντώνη Σαμαρά. Μπορεί η Μέρκελ να τον υποδεχτεί με στρατιωτικές τιμές, ωστόσο το κλίμα στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν αναμένεται ψυχρό. Η καγκελάριος θα ακούσει καταρχήν τι έχει να της πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, όπως είπε αυτή την εβδομάδα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Ζάιμπερτ προσθέτοντας ότι το συμπεφωνημένο πρόγραμμα αποτελεί το θεμέλιο της συνεργασίας. Αυτό όμως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, δεν συνιστά επίδειξη συμβιβαστικής διάθεσης.
Το διακύβευμα της Μέρκελ
Για τον νεοεκλεγέντα Έλληνα πρωθυπουργό οι επόμενες εβδομάδες θα είναι μια τεράστια δοκιμασία, όπως άλλωστε και για το σύνολο της ευρωζώνης. Το σημαντικότερο πρόβλημα του κ. Σαμαρά, σύμφωνα με τους FTD, είναι η αξιολόγηση της Τρόικας, καθώς «το Βερολίνο συνδέει τη συνέχιση της βοήθειας με τη θετική έκθεση της τριμερούς.
Επιπλέον η Μέρκελ απορρίπτει μια αισθητή χαλάρωση των μέτρων ή και νέα βοήθεια, που είναι άλλωστε και ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού. Ένα τέτοιο ‘ναι’ θα ισοδυναμούσε με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας το οποίο δεν είναι διατεθειμένη να περάσει η Μέρκελ, σύμφωνα με πηγές της καγκελαρίας. Αυτό όμως δεν οφείλεται μόνον στην προσήλωσή της σε περικοπές και μεταρρυθμίσεις. Το ζητούμενο για την ίδια στην περίπτωση της Ελλάδας είναι και η διατήρηση της δικής της εξουσίας. Η καγκελάριος γνωρίζει ότι δεν θα μπορούσε να αποσπάσει δική της πλειοψηφία στη γερμανική βουλή για ενδεχόμενη χαλάρωση της πολιτικής της έναντι της Ελλάδας. Γι΄ αυτό και δεν θέλει καν να επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Γιατί ενδεχόμενη ήττα σε ψηφοφορία θα συνιστούσε το τέλος του συνασπισμού της, που έχει ήδη υποστεί ρωγμές. Μπορεί η Μέρκελ να αναγνωρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως σημειώνουν σύμβουλοί της, διακρίνει περιθώρια για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».
Η καγκελαρία, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταβληθεί η επόμενη δόση το Σεπτέμβριο, εφόσον η Τρόικα δώσει το πράσινο φως. Ως προς το τελευταίο όμως κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπ. Οικονομίας Ρέσλερ, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Στο στρατόπεδο του Ρέσλερ όμως, λαμβάνουν υπόψη και έναν ακόμη παράγοντα: «Εάν χρειαστούν περαιτέρω στήριξη πιο σημαντικές χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, η κυβέρνηση Μέρκελ θα αποσπάσει τη στήριξη των συγκυβερνώντων κομμάτων εφόσον επιδείξει προηγουμένως σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας. Γι΄ αυτό και πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι συμπεφωνημένοι κανόνες και όροι. Στον αντίποδα θα μπορούσαν να στηριχθούν ακόμη περισσότερο οι υπόλοιπες χώρες της κρίσης. Όπως σημειώνουν σύμβουλοι του Ρέσλερ, θα πρέπει να γίνει ένας σαφέστατος διαχωρισμός μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης ευρωζώνης. Ακόμη και σε σύγκριση με την Ισπανία και την Πορτογαλία ‘η Ελλάδα συνιστά μια ειδική περίπτωση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα’ – διόλου καλές προϋποθέσεις για την αποστολή Σαμαρά».
 Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια