ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ;

Αναφορά της Ιαπωνίας για πιθανή διαρροή πυρηνικού καυσίμου στο έδαφος
Μπορεί να νομίζουμε ότι, επειδή δεν ασχολούνται πλέον τα μέσα ενημέρωσης με τη Φουκουσίμα, η πυρηνική κρίση έχει τελειώσει, τα νέα όμως που φτάνουν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Αυστραλιανού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι ιαπωνικές αρχές παραδέχονται ότι η κρίση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μπορεί να είναι κάτι πολύ χειρότερο από την τήξη της καρδιάς του αντιδραστήρα.
Συγκεκριμένα σε επίσημο έγγραφο, που αποστέλλεται σε Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, η Ιαπωνία αναφέρει ότι το πυρηνικό καύσιμο στους 3 αντιδραστήρες πιθανότατα έχει διαπεράσει τις δεξαμενές πίεσης και έχει διαρρεύσει στο έδαφος κάτω από τα κτίρια που στεγάζουν τούς αντιδραστήρες. Μια τέτοια εξέλιξη είναι η χειρότερη κατάληξη ενός πυρηνικού ατυχήματος, καθώς δημιουργούνται τελείως ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από την ιαπωνική κυβέρνηση το κλείσιμο όλων των πυρηνικών σταθμών.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου κάτω και από το φως των νέων εξελίξεων τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αφυπνισθούν οι Κυβερνήσεις και να απαιτήσουν τη ματαίωση όλων των νέων πυρηνικών προγραμμάτων, όπως αποφάσισαν ήδη η Γερμανία η Ελβετία και τέλος η Ιταλία μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα που έγινε στη γειτονική χώρα.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου εκφράζει τη μεγάλη του ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην Ιταλία, με το οποίο οι Ιταλοί πολίτες σε συντριπτικό ποσοστό, που ξεπέρασε το 95% είπαν ΟΧΙ στα σχέδια της Κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για επαναλειτουργία των πυρηνικών σταθμών. Το αποτέλεσμα αποτελεί μια ακόμα νίκη στον αγώνα για την κατάργηση όλων των πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη και όλο τον Κόσμο.
Το Παρατηρητήριο μετά και από αυτό το αποτέλεσμα επισημαίνει τις πολύ καλές συνθήκες που διαμορφώνονται για ένα αποτελεσματικό αγώνα κατά του πυρηνικό προγράμματος της Τουρκίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να θέσει στην ατζέντα των επικείμενων συζητήσεων με τη γειτονική χώρα, το θέμα αυτό και να απαιτήσει τη ματαίωση με κάθε τρόπο της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων στην Τουρκία.
Η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή απειλή στην περιοχή μας είναι το φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Ασφαλώς η Τουρκία με την απόφασή της αυτή αναλαμβάνει τεράστιες και ιστορικές ευθύνες, όμως εξ ίσου μεγάλες ευθύνες αναλαμβάνουν και όσοι δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
 Θανάσης Αναπολιτάνος / ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ / Avgi

Σχόλια