ΕΩΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ... ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ...

Το ελληνικό δημόσιο έχει φθάσει οικονομικά στα όριά του. Δίκαια αναρωτιέται κανείς αν τα χρήματα στα δημόσια ταμεία επαρκούν για να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις τους επόμενους μήνες. Το κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από την χθεσινοβραδινή υποβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας του outlook της Ελλάδας σε negative από stable από τους Standard & Poor's.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης θεωρεί την επένδυση σε ελληνικά χρεόγραφα εξαιρετικά επισφαλή. «Ύστερα από τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων δημοσιονομικής ενοποίησης αλλά και λόγω της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας, θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να ζητήσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση για το 2012 από την τρόικα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος.
Η Standard & Poor's διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο επίπεδο CCC, χωρίς να αποκλείει περαιτέρω υποβάθμιση στη βαθμίδα D, η οποία ισοδυναμεί με υψηλή πιθανότητα χρεοκοπίας. Επιπλέον ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 11-12% στη διάρκεια της περιόδου 2012-2013.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Eurgroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντώντας σε ερώτηση του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου WDR, για το κατά πόσο μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για το σύνολο της ευρωζώνης, υποστηρίζει  ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να διαχειριστεί το κόστος εξόδου της Ελλάδας από αυτήν, αλλά σαφέστατα δεν είναι κάτι το επιθυμητό.
Ο κ. Γιούνκερ έσπευσε να τονίσει: «Βάσει των δεδομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν καταστροφική. Θα μπορούσαμε να τη διαχειριστούμε. Όμως δεν επιθυμούμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Πέραν όλων των άλλων κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες της χώρας».
Ερωτώμενος, μάλιστα, εάν θα απέκλειε πλήρως το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, υπογράμμισε πως «ναι, θα το απέκλεια, τουλάχιστον έως το τέλος του φθινοπώρου, αλλά και για μετά».

Σχόλια