SUEDDEUTSCHE ZEITUNG: "ΑΚΡΙΒΗ ΠΛΑΝΗ"


Με την επικείμενη επίσκεψη του Α. Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι και με την συζήτηση η οποία έχει "ανοίξει" σχετικά  την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ασχολείται στην σημερινή της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
«Ακριβή πλάνη» είναι ο τίτλος εκτενούς σχολίου της έγκριτης εφημερίδας που σημειώνει: «Η συζήτηση μονοπωλείται και πάλι από εκείνους που εμφανίζονται βέβαιοι ότι δεν μπορεί να προχωρήσει με τους Έλληνες και το ευρώ. Πολιτικοί των (γερμανών) Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) θέλουν να απαλλαγούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τους Έλληνες ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) απλά απορρίπτουν νέα βοήθεια. Όλα αυτά δημιουργούν μια ολέθρια εντύπωση στις αρχές μιας εβδομάδας όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται το Βερολίνο και το Παρίσι, την εντύπωση ότι όλες οι προσπάθειες είναι μάταιες και πως εκτός από τους Έλληνες κανένας άλλος δεν έχει να χάσει κάτι. Πρόκειται όμως για πλάνη. Για μια ακριβή πλάνη».
«Είναι γεγονός»,
συνεχίζει η εφημερίδα, «ότι όποιος ασχολείται με τις λεπτομέρειες της ελληνικής κρίσης απελπίζεται εύκολα. (…) Καλύτερα να είχε μείνει κλειστή η πύλη της νομισματικής ένωσης για μια τέτοια χώρα. Τώρα όμως είναι εντός, και έτσι το ερώτημα τίθεται διαφορετικά. Τα πιθανά κόστη ενδεχόμενης πρώτης εξόδου μιας χώρας μέλους από το ευρώ είναι τόσο μεγάλα, που αξίζουν ακόμη πολλές προσπάθειες για να παραμείνουν οι Έλληνες στην ΟΝΕ».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι σημαντικότερες επιπτώσεις ενός τέτοιου βήματος θα ήταν, κατά πρώτον, ότι το ελληνικό κράτος και η οικονομία της θα οδηγούνταν στο χάος. Το χειρότερο όμως θα ήταν ο κίνδυνος μετάδοσης και σε άλλες αδύναμες χώρες. Οι υπέρμαχοι της εξόδου πιστεύουν ότι χωρίς το ελληνικό βάρος η νομισματική ένωση θα μπορούσε να ‘ανθίσει’. Το πιθανότερο όμως θα ήταν οι πρωταγωνιστές των αγορών να ‘στήσουν έναν τελικό’ και με τις Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία.
Η εφημερίδα αναφέρεται στην υποτιθέμενη νέα τρύπα των 2,5 δις που αποκαλύφθηκε το Σαββατοκύριακο, «λιγότερο από το 1/1000 του γερμανικού ετήσιου ΑΕΠ», όπως σημειώνει. Στην οικονομία, συνεχίζει, όλα είναι και θέμα ψυχολογίας. «Η Αμερική έχει ένα χρέος που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ της αλλά διαλύει τις όποιες αμφιβολίες για το δολάριο».
Να δοθεί χρόνος και χρήμα
«Οι Έλληνες πέτυχαν αρκετά τα δυο τελευταία χρόνια», γράφει στη συνέχεια η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. (…) «Εάν ο Σαμαράς προσπαθεί να ξεγελάσει ή διστάζει, τότε όντως η χώρα δεν μπορεί να κρατηθεί στο ευρώ. (…) Αλλά καταρχήν οι εταίροι θα πρέπει να του δώσουν ένα χρόνο καιρό αλλά και χρήματα για να βάλει τη χώρα και πάλι στο σωστό δρόμο – ακόμη και με σκληρές απειλές». «Μπορεί να αμφιβάλει κανείς για το εάν ο Σαμαράς είναι ο κατάλληλος για αυτή τη δουλειά», καταλήγει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι «είναι ένα πρόσωπο του παλιού συστήματος. (…) Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο Σαμαράς είναι η τελευταία σφαίρα στο όπλο των Ελλήνων. Και το γνωρίζουν αυτό δεδομένου ότι τον προτίμησαν από τον αριστερό λαϊκιστή Αλέξη Τσίπρα, από φόβο μήπως όντως τελείωνε το θέμα του ευρώ. Ας ελπίσουμε να έχουν αντιληφθεί όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης».
Πηγή: Deutsche Welle
                                                                                      

Σχόλια