ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

Σειρά δημοσιευμάτων του γερμανόφωνου τύπου, αναπαράγει η ηλεκτρονική σελίδα της Deutsche Welle για το ενδεχόμενο δεύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, μετά το φετινό PSI λόγω της δεδομένης κάμψης της ελληνικής οικονομίας.
«Μόνο ένα δεύτερο κούρεμα θα βοηθήσει» τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της από την Αθήνα η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντύσσελντορφ. «Ο στόχος να πέσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2014 φαντάζει όλο και πιο ουτοπικός με δεδομένη τη συνεχή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Γι αυτό έχει αρχίσει ήδη στο παρασκήνιο μία συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός τρίτου πακέτου βοήθειας. Είναι λογικό να νομίζουν πολλοί ότι η Ελλάδα μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο, αλλά είναι λάθος να πιστεύουν ότι τα χρήματα απλώς εξαφανίζονται. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν φτάνει καν στην Ελλάδα και χρησιμεύει απλώς για την πληρωμή δανείων και τόκων» εξηγεί η εφημερίδα.
Ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα εξηγεί ότι το πρόσφατο PSI για τους ιδιώτες πιστωτές δεν απέφερε την αρχικά υπολογιζόμενη απομείωση χρέους κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ, γιατί αν συνυπολογίσουμε τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, η τελική ελάφρυνση περιορίζεται στα 36 δισ. ευρώ. Συμπέρασμα: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δεύτερο κούρεμα χρέους. Αυτή τη φορά θα ήταν η σειρά των κρατικών πιστωτών, που έχουν συσσωρεύσει απαιτήσεις ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 75% του ελληνικού ΑΕΠ. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ήδη ανεπίσημα σενάρια για μείωση των απαιτήσεων αυτών κατά 30% και θεωρούν μάλλον λογικό το κόστος μίας τέτοιας απόφασης. Για παράδειγμα η ΕΚΤ διατηρεί ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων, τα οποία έχει αγοράσει στο 35% της αξίας τους, κατά μέσο όρο».
«Το κούρεμα μπορεί να γίνει απαραίτητο, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» τονίζει η γερμανική έκδοση των Financial Times, επικαλούμενη «κύκλους της ευρωζώνης». Ωστόσο υποστηρίζει ότι «ούτε το ΔΝΤ ούτε η ΕΚΤ θα συμμετείχαν σε ένα τέτοιο κούρεμα» Και αυτό γιατί «το ΔΝΤ επιμένει να διατηρήσει το καθεστώς του προνομιακού πιστωτή και σχεδόν πάντοτε μέχρι σήμερα έχει πάρει πίσω τα χρήματά του, ενώ η ΕΚΤ διατυπώνει το επιχείρημα ότι ένα κούρεμα χρέους δεν αποτελεί παρά έμμεση κρατική χρηματοδότηση».
«Αλλάζουν οι ισορροπίες στην αιώνια συζήτηση περί ευρω-διάσωσης» διαπιστώνει η Frankfurter Allgemeine και εξηγεί: «Η ΕΚΤ έχει εξαγγείλει αγορά κρατικών ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης χωρίς όριο και το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κατ΄αρχήν εγκρίνει τον μηχανισμό διάσωσης ESM. Και οι δύο αυτές αποφάσεις αποφορτίζουν βραχυπρόθεσμα την έντονη πίεση στους προϋπολογισμούς χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία».
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στρέφει την προσοχή της στην προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να μην συνυπολογιστούν τελικά στο χρέος τα κονδύλια που εκταμιεύονται για ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. «Κάτι τέτοιο προσκρούει στους κανόνες. Οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν επιτρέπεται να εγκρίνουν αυτό το τέχνασμα» τονίζει η εφημερίδα. Από την άλλη πλευρά υπενθυμίζει ότι «είναι άδικο, αλλά και ανάρμοστο να κατηγορεί κανείς την Ισπανία ότι κάνει κόλπα. Η Μαδρίτη δεν αγωνίζεται μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη. Η Ισπανία πρέπει να γίνει ο κυματοθραύστης που θα συντρίψει τις ορδές των κερδοσκόπων. Η Ισπανία πρέπει να αντέξει, γιατί έτσι θα προστατεύσει και την Ιταλία, ίσως μάλιστα ακόμη και τη Γαλλία- δύο χώρες τις οποίες, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το ευρώ, θα πρέπει με κάθε τίμημα να τις κρατήσουμε μακριά από το στόχαστρο των αγορών».
DW

Σχόλια