Α. Τσίπρας: Η πολιτική της λιτότητας οδηγεί στην βαρβαρότητα

Στα πλαίσια της συνάντησης του με την ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς στο Βερολίνο την Παρασκευή το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το μνημόνιο ως “αδιέξοδο” και καταστροφικό. Υποστήριξε ότι σε περίπτωση που υλοποιηθεί το νέο πακέτο περικοπών, η Ελλάδα θα οδηγηθεί “σε ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα και η Ευρώπη σε νέους κινδύνους. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον ελληνικό λαό “να αντιδράσει σε αυτό το πακέτο μέτρων και να διεκδικήσει μια συνολική, ευρωπαϊκή λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα.”
Την ίδια επιχειρηματολογία, ότι δηλαδή το πρόβλημα των κρατικών χρεών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού, χρησιμοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την επόμενη ημέρα στο Αμβούργο. Το ίδρυμα της έγκυρης εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit διοργάνωσε πενθήμερο εκδηλώσεων με θέμα τις ευκαιρίες που δίνει το διαδίκτυο για την συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά, πολιτισμικά και οικονομικά δρώμενα. Ο κ. Τσίπρας, που ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου, ευχαρίστησε στην αρχή της ομιλίας του την Γερμανία για την “ανιδιοτέλεια και την αλληλεγγύη” που έδειξε προς τους έλληνες αντιστασιακούς στην περίοδο της χούντας.
Αυτή ήταν μια από τις λίγες στιγμές αβρότητας στην ομιλία του. Στην συνέχεια επέλεξε να μιλήσει σε μια σκληρή γλώσσα. Αναφερόμενος στο μνημόνιο το παρομοίωσε με την ταπεινωτική για τη Γερμανία Συνθήκη των Βερσαλλιών μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ενώ την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με αυτήν του γερμανού καγκελαρίου Χάινριχ Μπρύνινγκ στις αρχές της δεκαετίας του '30. Η πολιτική της λιτότητας, προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας, εγκυμονεί τον κίνδυνο της επανάληψης της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Αποτέλεσμα των “βάρβαρων επιλογών” που γίνονται στο όνομα της διάσωσης του ευρώ είναι «νέοι εθνικοί εγωισμοί, η αναβίωση του εθνικισμού, οι αντιθέσεις ανάμεσα στους λαούς και το κλίμα της σύγκρουσης μεταξύ του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης». Αυτές οι πολιτικές απειλούν κατά τον κ. Τσίπρα το ευρώ και “αγνοούν τελείως τις κολοσσιαίες πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες μιας πιθανής διάλυσης της ευρωζώνης, από το ντόμινο που θα ακολουθήσει την έξοδο μιας χώρας”. Βασικός εκφραστής αυτών των πολιτικών είναι κατά τη γνώμη του η γερμανίδα καγκελάριος: «Αν και κ. Μέρκελ διαρκώς μιλάει για την ανάγκη να σωθεί το ευρώ, είναι αυτή που με την πολιτική της, σήμερα, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ευρώ και για την Ελλάδα».
Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, βιώσιμη λύση του ελληνικού προβλήματος θα αποτελούσε πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το δημόσιο χρέος κατά το πρότυπο της Διάσκεψη του Λονδίνου, το 1953. Εκεί η Γερμανία κατάφερε την διαγραφεί σημαντικού μέρους του χρέους της και να εξασφαλίσει πενταετή αναστολή του υπολοίπου και κατόπιν αποπληρωμή του σε διάστημα τριακονταετίας, με “ρήτρα ανάπτυξης”.
 
 Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια