Μύθος ο ''τεμπέλης" Έλληνας

Από τους πιο σκληρά εργαζόμενους ευρωπαίους πολίτες είναι οι Έλληνες.
Παρά τις απαιτήσεις της τρόικας για ακόμη πιο ελαστικά ωράρια εργασίας και εξαήμερη απασχόληση, τα στοιχεία της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες όπου οι πολίτες δουλεύουν περισσότερο τόσο στην πραγματικότητα, όσο και σύμφωνα με το θεσμοθετημένο εβδομαδιαίο ωράριο.
Από τα στοιχεία της Eurostat για το 2011 προκύπτει ότι οι Έλληνες εργάζονται 40,4 ώρες την εβδομάδα. Βρίσκονται δηλαδή στο μέσο όρο ωρών εργασίας στην Ευρώπη των «27», εντούτοις δουλεύουν περισσότερο σε σχέση με εργαζομένους αρκετών χωρών της ευρωζώνης.
Λιγότερες ώρες την εβδομάδα (40,3) εργάζονται οι Ισπανοί, οι Ιταλοί (38,8), οι Γάλλοι (39,5), οι Βέλγοι (39,3) οι Ολλανδοί (39), οι Φινλανδοί (39,1). Σχεδόν 3 ώρες λιγότερες (37,7) δουλεύουν εβδομαδιαίως οι Δανοί σε σχέση με τους Ελληνες.
Οπως αναφέρουν «Τα Νέα», στον αντίποδα περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα σε σύγκριση με τους Έλληνες πολίτες έχουν οι Γερμανοί, αλλά πολύ κοντά στα ελληνικά επίπεδα –δουλεύουν 40,7 ώρες την εβδομάδα. Οι Πορτογάλοι εργάζονται 41,1 ώρες, οι Αυστριακοί 41,8 ώρες και οι Βρετανοί 42,2 ώρες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα σ’ αυτές που έχουν τα πιο εξαντλητικά θεσμοθετημένα εβδομαδιαία ωράρια εργασίας. Από το 1984 «με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» έχουν καθιερωθεί σε όλο τον ιδιωτικό τομέα 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ενώ ο μέσος όρος των 27 χωρών στην Ε.Ε. είναι 38,1 ώρες.
 
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ / Real.gr

Σχόλια