Π. Μπόφιγκερ: Λάθος η θεραπεία της τρόικα για την Ελλάδα

Εσφαλμένη χαρακτηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ τη «θεραπεία» που έχει επιλέξει η τρόικα για την Ελλάδα, όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της Deutsche Welle. Μιλώντας στην εφημερίδα «Weser-Kurier», το μέλος του συμβουλίου των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική λιτότητας που ακολουθούν οι χώρες της ευρωζώνης, συγκρίνοντάς την μάλιστα με την ολέθρια πολιτική που ακολουθήθηκε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.
«Η πολιτική που ασκείται στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι η πολιτική του καγκελαρίου Μπρούνινγκ», τόνισε ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος, παραπέμποντας στη στρατηγική των περικοπών στο κοινωνικό κράτος, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του '30 οδήγησε σε εκτίναξη της ανεργίας και του πληθωρισμού.
Τέτοιου είδους περικοπές δεν έχουν κανένα νόημα σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, επισήμανε ο κ. Μπόφινγκερ, διευκρινίζοντας: «Η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται μεταξύ άλλων στην "οικονομική θεραπεία σοκ“ που ακολουθείται». Σύμφωνα με το μέλος του «συμβουλίου των σοφών» της γερμανικής οικονομίας, «υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν την τύχη της Ελλάδας».
Την ίδια ώρα για τις ολέθριες συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων (Grüne) Γιούργκεν Τριτίν. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Tagesspiegel», ο οικολόγος πολιτικός υπογράμμισε: «Καταρχήν θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, αλλά ήδη σήμερα γνωρίζουμε ότι η πολιτική της λιτότητας έχει επηρεάσει περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα».
Ο Γιούργκεν Τριτίν πρόσθεσε ότι είναι απαγορευτική για τη Γερμανία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας
 
 

Σχόλια